© Rootsville.eu

Bushman's Revenge (Nor)
tiltle: Et Hån Mot Overklassen
music: Soundscapes - Jazz
release date: 2019
label: Hubro
info artist: Bushman's Revenge
promotion: Pias (Sjuul Kok)

© Rootsville 2019


De kracht van drie: twangy bluesjam ontmoet hooggebergte soundscape in Bushman's Revenge's proggy-spot van de hogere klasse. Het debuut-Hubro-album van het hoog aangeschreven Noorse power-trio Bushman's Revenge - cultsterren van het label Rune Grammofon voor een decennium - werkt op verschillende niveaus tegelijk.

Het kan zelfs klinken als het werk van verschillende trio's. Na een hypnotiserend experimenteel voorspel dat een soort hoorbaar weersysteem creëert, met de delicate, blote draad glissando's van Even Helte Hermansen's sopraan-gitaar gehoord tegen Gard Nilssen's Pink Floyd-achtige geslagen drums en de ongewoon terughoudende, elegant dansende maten van Rune Nergaard's elektrische bas, 'Et Hån Mot Overklassen' begint zich te vestigen in een vorm van opvallend virtuoze en proggy jazz-rock; de instrumenten klinken vrijwel zoals gitaar, bas en drums zijn bedoeld, en de openingsnummers volgen een herkenbaar jazzmodel van thema. Dan, terwijl de lange, rivierachtige meanders van gitarist Zelfs Helte Hermansen echt in hun pas komen en het effect-pedaal expressionisme van zijn gekozen instellingen en stijl het timbre dikker maakt tot een grommende bijl-aanval, worden de dingen gestaag chewier en uitdagender.
 
Tegen de tijd dat je diep in het hart van het album komt, voorbij rommelende audiosculpturen, tamboura-drones, gevonden sound-samples, de twangy blues jam en stijgende gothic soundscape, kan het moeilijk zijn om zeker te weten waar het ene instrument eindigt en het andere begint .

tracks:

1. Sly Love With A Midnight Creeper (5:28)
2. Folk Kremtar No Av Og Til Berre I Lause Lufta Og (4:40)
3. Happy Hour For Mr. Sanders (5:56)
4. A Bottle A Day Keeps The Wolves At Bay (7:38)
5. The Curious Case Of The Resting Blue Steel Face (4:43)
6. Moves Away From The Door (4:19)
7. Greetings To Gisle (8:03)
8. Ladies Night At The Jazz Fusion Disco (6:11)
9. Toten (4:40)
10. Hei Hei Martin Skei (14:14)

musicians:

Gard Nilssen: drums, percussion, vibraphone, Wurlitzer and electronics
Rune Nergaard: bass, organ, toy piano, percussion and electronics
Even Helte Hermansen: soprano, baritone and additional guitars, percussion and electronics