© Rootsville.eu

Bywater Call (Can)
tiltle: Selftitled
music: Soul - Soulblues
release: november 22, 2019
label: Gypsy Soul Records
promotion Europe: Hans Broere Promotion
promotion Canada & US: Sarah French Publicity
info artist: Bywater Call

© Rootsville 2019


De muziek is nog lang niet dood, zeker niet wanneer bands als "Bywater Call" op onze podia blijven verschijnen. Zo ook deze uit Toronto afkomstige "Bywater Call" die in het voorjaar van 2020 "Moulin Blues" zullen aandoen.

"Bywater Call" debuteerde begin 2017 en alle logica volgend begonnen ze onmiddellijk met hun prijzenkast te vullen. Zo wonnen ze al haast meteen de "Merriam Music Emerging Artist Award" van het TD Oakville Songs of Summer Festival 2017. In juli 2018 werd "Bywater Call" uitgeroepen tot de "Toronto Blues Society Talent Search Winner" op het "TD Toronto Jazz Festival" en volgde die tweede in de Road to Memphis-competitie om Toronto te vertegenwoordigen op de International Blues Challenge. De 7-koppige band maakt gebruik van de geluiden van southern soul, gospel en blues en beschikt met Meghan Parnell over een krachtige leadzang en met Dave Barnes over een uitstekende slide gitarist.

Met hun debuutalbum dat uitkomt op 22 november geven ze hier ook in Europa al meteen hun visitekaartje af. Op het album krijgen we 10 uitstekende Southern soul floorfillers die van de hand zijn van Dave Barnes en Meghan Purnell dit in samen werking met deze ganse "Bywater Call". Op de nummers " Hometown", "Silver Lining" en "Walk On By" kregen ze assistentie van Joe Ernewein en op "Walk On By" kwam ook Tom Juhas zijn singature te plaatsen net als op " Over and Over".

Opener van dit debuutalbum is "Arizona" en meteen krijgen we als intro een conversatie tussen de keyboards van Alan Zemaitis en de slide van Dave Barnes alvorens de glas heldere soulstem van een Meghan Parnell er zich komt mee te moeien. Met een licht funky gevoel groeit dit nummer al meteen toe naar zijn apotheose. Keys en horns vullen zo ook meteen het daaropvolgende "Forgive". Stoelen aan de kant en het vullen van de dansvloer kan beginnen op deze uitermate soulswinger.

Dit debuutalbum getuigt van een uitzonderlijke kwaliteit wat deze 7-koppige formatie in de mogelijkheid stelt om na Canada ook moeiteloos de rest van de wereld te veroveren. Nummers als "Tacking Backwards" maar ook ballads als " Bring Me Down" en het prachtige "Nightmare" zijn stuk voor stuk chartbusters te noemen. Op het afsluitende "Swing Low" laten ze zelfs hun gopsel kunde beluisteren. Het wordt nagelbijtend afwachten tot het voorjaar wanneer deze "Bywater Call" onze podia zal veroveren. Wij zijn er klaar voor! Het album werd uitgegeven bij "Gypsy Soul Records" dezelfde stal als "Samantha Martin & Delta Sugar".

tracks:

01 Arizona
02 Forgive
03 Talking Backwards
04 Bring Me Down
05 Nightmare
06 Over and Over
07 Hometown
08 Silver Lining
09 Walk On By
10 Swing Low

musicians:

Meghan Parnell: lead vocals
Dave Barnes: guitars
Stephen Dyte: trumpet
Bruce McVarthy: drums
Mike Meusel: bass
Julian Nalli: tenor en baritone sax
Alan Zemaitis: keyboards