© Rootsville.eu

Chase Baird (US)
tiltle: A Life Between
music: Jazz
release date: august 09, 2019
label: Soundabout Records
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Chase Baird

© Rootsville 2019


Chase Baird is een jazzsaxofonist en componist en werd geboren in Seattle, Washington en groeide op in Salt Lake City, Utah. Hij werd op jonge leeftijd aan muziek blootgesteld door zijn vader, een trompettist die in rockbands speelde en een eclectische verzameling instrumenten bezat. Hij begon de saxofoon te bestuderen rond de leeftijd van tien.

Op 14-jarige leeftijd werd hij ontdekt en begeleid door de tenorsaxofonist Michael Brecker. Tijdens de middelbare school studeerde Chase bij Soundhouse Music (een muzikanten trainingsprogramma met het hoofdkantoor in Utah) en was lid van het vlaggenschip ensemble, de Crescent Super Band onder leiding van Caleb Chapman. Zijn familie verhuisde later naar de San Francisco Bay Area waar hij begon samen te werken met andere jonge muzikanten, waaronder pianist Julian Waterfall Pollack. Baird studeerde zowel muziek als psychologie aan de California State University, Long Beach.

Naast het leiden van zijn eigen groep, is Baird momenteel lid van de groepsmigratie van drummer Antonio Sánchez. Hij werkte ook met jazzartiesten zoals Brad Mehldau, Thana Alexa, Nir Felder, Dan Chmielinski, Mark Sherman, Felix Pastorius, Mike Clark, Kyle Athayde, Julian Pollack, Steve Lyman, Mike Stern en de Mingus Big Band, evenals pop en rockartiesten waaronder Chaka Khan en Matthew Morrison.

Voor Baird was het maken van dit album evenveel over de eigenlijke muziek als over zijn reis naar triomf over de uitdagingen waarmee jonge kunstenaars in New York worden geconfronteerd. Wanneer de tijden zwaar waren en het werk dun was, zei Baird dat hij het tot zijn missie maakte om 'een romanticus in mijzelf te cultiveren, zelfs als de omstandigheden niet romantisch waren'. Dus, gevangen in het midden, tussen het dromen van een leven als uitvoerend kunstenaar en het realiseren van die droom,viel de saxofonist halsoverkop in zowel compositie als romantiek en het is van deze wrijving dat "A Life Between" werd geboren.

Baird componeerde de muziek in twee verschillende perioden. "Ripcord", het openingsnummer, is gevuld met zoet verlangen en een angstaanjagende grunge-streep daar waar "As You Are", een middentempo wals met gedurfde solo's van Baird en Felder. "A Life Between" is een hartverscheurende zachte hymne die zich opbouwt tot een collectieve toonhoogte. Ze zijn allemaal kort geschreven voordat of nadat hij in 2010 naar New York verhuisde. Na een schrijffase van vijf jaar nam hij er nog twee over om de rest van de muziek af te maken. De Sanchez-geïnspireerde 'Reactor', een gevechtsgesprek in 7/4, "Dream Knows Know End", dat met hoge snelheid donker doorzweeft, "Wait and See," een gevaarlijke blues en 'In the Wake (of Urban Overdrive)', geschreven uit vreugde en hoop, over Baird's opkomst uit een periode van depressie.

Voor Robert Schumann's "Im wunderschönen Monat Mai" ("In the Beautiful Month of May"), waarmee het album wordt afgesloten, gaf Baird de band eenvoudig de oorspronkelijke klassieke score, wat resulteerde in een duidelijk teder testament van de liefde. Baird zegt: "Ik wilde liederen meer schrijven en spelen als voertuigen voor groepsimprovisatie dan als ingewikkelde composities.

tracks:

01. Ripcord
02. As You Are
03. Reactor
04. Dream Knows No End
05. Wait and See
06. A Life Between
07. In The Wake (of Urban Overdrive)
08. Im Wunderschönen Monath Mai