© Rootsville.eu

Cheyenne James (US)
tiltle: Burn It Up
music: blues - soul
release date: 2019
label: Independent
info artist: Cheyenne James
promotion: Frank Roszak Radio Promotions (US)

© Rootsville 2019


Woah, rillingen alom bij het horen van deze "Cheyenne James" en haar album "Burn It Up". Het album werd in de "US" einde vorig jaar uitgegeven en het zou zonde geweest zijn dat dit album Europa niet zou hebben bereikt.

Amper 10 jaar oud bracht deze uit Houston afstammende Cheyenne al nummers van Aretha Franklin, Billie Holiday en Etta James. Door haar krachtige soulvolle en gepassioneerde klankkleur kreeg ze in de rhythm 'n blues wereld al vlug de nickname "Lil 'Miss Blue-Eyed Soul" toegewezen. 15 jaar later trad Cheyenne op als een solo-act of met andere ongelooflijke Lone Star State-muzikanten in elk country- en clubhuis in Zuidoost-Texas. Texas is misschien groot, maar het is niet groot genoeg om haar vast te houden. Met "Burn It Up" debuteert Cheyenne op het internationale podium, presenteert haar songwriting talent op zes originele nummers en haar veelzijdigheid op materiaal van artiesten als Willie Dixon en Van Morrison.

Tien overheerlijke blues, soul nummers met zelfs een vleugje outstanding comptorary jazz op "What Does It Mean", een pareltje waarbij de credits naar Cheyenne zelf gaan, een nummer met daarop een onwezelijk straffe Lamar Boulet. Trouwens ook "Gypsy Mama", "I Did'nt Know", "Lay Me Down" en "Rock" zijn van haar hand, net als "Roll Your Coal" dat ze schreef in samenwerking met Russel Mayes.

Een album met zoveel diversiteit in dat het elke blues- en soulliefhebber zal behagen. Onwezelijk "HOT" met als opener de "Stax" floorfiller "Grits Ain't Groceries" van Titus Turner uit 1955 waar Little Milton in 1968 het nog eens mee overdeed. Het valt al onmiddellijk op waar de vergelijking met een Aretha Franklin van komt. "Gypsy Mama" is dan weer een uptempo bluesje. Nickolas Ashford, Valerie Simpson, en Josephine Armstead waren dan in 1965 verantwoordelijk voor de megahit "Let's Go Get Stoned". Een nummer waarmee zowat de ganse blues en rhythm 'n blues scène een hit mee scoorden. Denk maar aan "Ray Charles" in 1966 en niet te vergeten de in 1969 uitgebrachte versie van "Big Mama Thornton" om maar te zeggen dat Cheyenne met dit nummer de lat heel hoog legt en waar ze dan ook nog wonderwel in slaagt.

Van "Van the Man" brengt Cheyenne James ook nog een zinderende cover met "Steal My Heart Away". Afsluiten doet ze met "You Know You Love Me Baby" van Willie Dixon en moest Cheyenne nog twijfelen, de poorten van Europa staan wagenwijd open!!! Grrr....

tracks:

01. Grits Ain’t Groceries
02. Gypsy Mama
03. I Didn’t Know
04. Lay Me Down
05. Let’s Go Get Stoned
06. Rock
07. Roll Your Coal
08. Steal My Heart Away
09. What Does It Mean
10. You Know You Love Me Baby

musicians:

Vocals - Cheyenne James
Bass - Rock Romano
Guitar - Dave Carter
Guitar - Mark May on “Lay Me Down” & “Steal My Heart Away”
Harmonica - Steve Krase
Keyboards - Randy Wall
Drums - Jim Brady
Saxophone - Eric Demmer
Trumpet & Flugelhorn - Lamar Boulet