© Rootsville.eu

Chip Taylor (US)
tiltle: Whiskey Salesman
music: Singer-songwriter
release date: may 17, 2019
label: Trainwreck Records
distribution: Continental Record Services (CRS)
info artist: Chip Taylor


© Rootsville 2019


"Wild Thing", meer hoef je niet te zeggen om te weten over wie het gaat. James Wesley Voight aka Chip Taylor kan je makkelijk huisvesten bij het groepje van oustanding songwriters ook al is het lijstje van bekende nummers misschien een ietsje minder imposant te noemen. "Angel of the Morning" is nog zo een oorworm van de hand van "Chip Taylor".

Bovenal is hij een singer-songwriter met een bijzonder warme stem en huist er in zijn concerten ook altijd wel een humoristische noot. Chip is een storyteller die je elke minuut aan zijn lippen weet te kluisteren. Het is al meer dan een decennia geleden dat ik Chip Taylor nog "live" heb kunnen aanschouwen, toen nog bij de voorstelling van zijn boek en CD "Songs of a Dutch Tour" met aan zijn zijde de vrouwelijke viool spelende troubadour Kendel Carson. Het daaruit "Red Sidewalk" was ook zo een voorbeeld waarbij je levendig kon voorstellen waarover het nummer ging, iets van zijn typerende kenmerken bij Chip's nummers.

Na "Fix Your Words" (album report) uit 2018 waagt de iconische Chip Taylor het weerom met deze "Whiskey Salesman", een album dat door "CRS" wordt verdeelt. Ondertussen al 79 lentes tellend blijkt hij na een sabbat periode de eeuwige jeugd te hebben gevonden door het steeds maar schrijven van nieuwe nummers. Sinds zijn terugkeer in 1996 hoeft er niets meer voor deze songwriter die ook rustig zou kunnen genieten van zijn status als staatsman. Ondertussen staat de teller bij Chip Taylor aangaande albums al op 40 en misschien was dit ook zijn streefcijfer al mag hij voor ons nog jaren doorgaan met het brengen van aangrijpende maar in het bijzonder begrijpbare nummers.

Net als bij zijn vorige albums zal ook deze "Whiskey Salesman" ook nu hoog in de Americana charts eindigen. Een album met daarop weerom 11 tijdloze nummers. Opener is de titeltrack "Whiskey Salesman" en meteen is dit de start van een moment van onthaasting welk we telkens weer komen te ervaren bij het luisteren naar Chip Taylor. Een album waarop hij de medewerking krijgt van namen als John Prine, Carrie Rodriguez, Kelly Carson en John Platania.

Met nummers als "Hold Her" en "I Love You Today" kom je daadwerkelijk weg te dromen en werkt het steeds weer ontroerend wanneer je naar Taylor komt te luisteren. Bij het nummer "A Sip Or Two Of Good Scotch" gaat hij volgens eigennormen dan weer met een vleugje Twang in overdrive. Vanaf nummer "1" tot en met "11" is en blijkt dit 40ste album van Chip Taylor weerom een pareltje van formaat en een must have voor in je platen collectie.

tracks:

01 Whiskey Salesman
02 Hold Her
03 I Love You Today
04 Some Hearts
05 Naples
06 A Sip Or Two Of Good Scotch
07 Whiskey Dreams
08 Turn The Clock Back Again 
09 I Like Ridin´
10 See The Good Side Of The Guy 
11 In The Stillness Of The Night