© Rootsville.eu

Daniel Meron (US)
tiltle: Embracing Wild
music: Jazz
release date: august 02, 2019
label: Rabbit Rabbit Rabbit Records
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Daniel Meron

© Rootsville 2019


De in Israel geboren, en in NYC gevestigde pianist en componist Daniel Meron is trots om op 2 augustus de release van zijn nieuwe album "Embracing Wild" op Rabbit Rabbit Rabbit Records aan te kondigen. Op zijn vierde album als bandleider toont Meron een duidelijke muzikale identiteit, een geluid dat zowel avontuurlijk als intiem is. Daniel Meron keert terug naar zijn favoriete bandomgeving en geeft een volwassen en beknopte boodschap over Embracing Wild, die wordt gevoed door spontaniteit en speelsheid. Het album bevat drummer Felix Lecaros (Chili), bassist Pablo Menares (Chili) en zanger Kéren-Or Tayar (VS / Israël). Samen leveren deze artiesten prachtig indrukwekkende uitvoeringen van Meron's unieke composities die thema's, ritmes en andere muzikale elementen uit een reeks landen, regio's en culturen met elkaar verbinden.

Bij het luisteren naar Embracing Wild, merkt men de viering van wereldwijde invloeden op die elk nummer op het album vereert. Pulserende ritmes van Noord-Afrika, het Midden-Oosten en Midden-Amerika zijn verweven met expressieve melodieën en teksten in het Engels en het Hebreeuws. Meron merkt op: "De laatste jaren brachten veel introspectie en reisden over de hele wereld. Ik raakte zo geïnspireerd door me te realiseren dat, hoe verschillend mensen ook mogen lijken, het altijd mogelijk is om een gemeenschappelijke taal te vinden, en voor mij is dat meestal wanneer magie en muziek gebeurt. Het heeft me ook doen geloven dat we met een beetje aandacht een manier kunnen vinden om met iedereen in contact te komen en voor iedereen te zorgen. "Embracing Wild" dient om dat verband te verkennen.

"Darkness and Light", met zanger Kéren die in het Hebreeuws zingt. "Ik zat een tijdje vast aan de tekst en gaf bijna op met het opnemen van deze melodie," verklaarde de componist toen mijn vrouw voorstelde dat ik het schrijven in het Hebreeuws in plaats van Engels probeerde. Op het moment dat ik mijn geest opendeed voor het idee dat het liedje uitkwam, realiseerde ik me hoe sterk de essentie van mijn moedertaal nog steeds in me is geworteld. "Beginnend met een herhaalde bas ostinato van Menares, zingt Kéren's stem zachtjes over het warme, zwoele bekend geluid van een fender rhodes gespeeld met Meron's deskundige aanraking. Het resultaat is een stuk dat is gewijd aan de wens om de geest tot rust te brengen en te genieten van de natuurlijke progressie van het leven. De bedoeling van het nummer lijkt de taal te overstijgen, omdat het prachtig wordt afgebeeld door de energie van de uitvoering en gemakkelijk wordt begrepen door zelfs degenen die het Hebreeuws niet vloeiend beheersen.

De titeltrack "Embracing Wild" van het album wordt geopend met een lyrische melodie die suddert over een Noord-Afrikaanse beat, maar dan gecounterd door een contrasterend en grimmig klassiek thema. De hoopvolle melodie overheerst uiteindelijk, waardoor Meron een dynamische solo wordt. Deze muzikale nevenschikking schetst een centraal thema van het album - de dualiteit die bestaat in het dagelijks leven. Tekstueel neemt het album deel aan een discussie tussen verschillende tegenhangers, zoals de droomstaat versus realiteit, de geest versus het materiële, de natuur versus de mensheid, en duisternis versus licht. In het begrijpen en het vieren van deze contrasterende elementen, zowel muzikaal als tekstueel, maakt Meron gebruik van iets dat zowel diep spiritueel als diep menselijk is.

Het album wordt afgesloten met twee trio-tracks, "Jolly Beggar", die Meron's verbluffende faciliteit demonstreert in een swing-context en de rij-clave van afro-Cubaanse esque "Limonada". Deze tunes bieden een dynamisch nieuw geluid aan de klassieker pianotrio-context, Meron's diepe kennis en waardering voor de traditie koppelen aan zijn verlangen om de muziek naar nieuwe dimensies te duwen. De componist eindigt het album met deze twee sporen in de hoop dat ze het gevoel van een universele ziel versterken, een herinnering dat verlangen, liefde, verlangen en vreugde gevoelens zijn die door alle wezens worden gedeeld, ongeacht hun afkomst.

Door de luisteraar uit te nodigen in zijn persoonlijke wereld van ervaringen en emoties, wekt Daniel Meron zijn diepste verlangens en meest oprechte gevoelens op met zijn muziek. Meron, een bekwame improvisator, vindt een manier om zijn unieke speelstijl te laten zien in briljante composities die zowel verfijnd als lyrisch zijn, rijk aan invloeden uit de jazz, zijn thuisland Israël en andere volkstradities.

tracks:

01 The Kind Thing
02 Morning Shadows
03 Flight Mode
04 Newborn
05 I Am Now
06 Sunrise
07 Toshba
08 Darkness and Light
09 Jolly Beggar
10 Limonada

musicians:

Daniel Meron: piano
Felix Lecaros: drums
Pablo Menares: bass
Kéren-Or Tayar: vocals