© Rootsville.eu

Danny Schmidt (US)
tiltle: Standard Deviation
music: Singer-songwriter
release date: march 08, 2019
label: Red House Records
promotion: G Promo PR (Geraint and Deb Jones)
info artist: Danny Schmidt

© Rootsville 2019


Met deze "Standard Deviation" staat het conto voor studio albums van Danny Schmidt op tien. Danny Schmidt is afkomstig uit Austin TX en wordt in zijn thuisland bij de betere songwriters vermeld van de laatste 50 jaar. Door zijn wel erg poëtische en ontroerende teksten kan er soms een vergelijking ontstaan met namen als een Neil Young en een Townes Van Zandt. Danny Schmidt treed voornamelijk solo op, gewapend met enkel zijn aangename klankkleur en gitaar. Daardoor ook mag hij beschreven worden als een hedendaagse en zeker tijdloze troubadour. Iemand die de waarheid in zijn teksten komt te steken en deze in alle intimiteit weet te brengen.

Vorig jaar bracht hij het nummer en titeltrack van dit album, "Standard Deviation" uit als single waarna nu dus het full album verkrijgbaar zal zijn op 8 maart. Het nummer is het verhaal over twee personen die elkaar ontmoeten en zo hals over kop verliefd worden. In dit geval zijn de twee mensen vrouwen die in afzonderlijke wetenschapsgebieden werken en zich terugtrekken in de bibliotheek na een seksistische confrontatie.

Al vanaf het uitbrengen in 2005 van het album "Parables & Prime's" mocht Danny Schmidt niets dan lovende recensies ontvangen. In 2007 kwam hij de prestigieuze "Kerrville New Folk Awards" te winnen wat zijn muziek ook meer en meer in de belangstelling bracht, met als gevolg een contract bij "Red House Record" die zijn albums sinds 2009 begonnen uit te brengen. Het gevolg daarvan is ook dat zijn muziek een breder publiek begon te bereiken.

De muziek en het familiale leven van Danny vloeien moeiteloos simultaan in elkaar over, mede doordat ook vrouwtje Carrie Elkin een veelgeprezen singer-songwriter is. In september 2016 vierden ze de geboorte van hun dochter, Maizy, die met hen een vaste waarde op de weg is geworden, een weg die ook in de intieme nummers van Schmidt is terug te vinden. Mooi en tijdloos album.

tracks:

01. Just Wait Til They See You
02. Words Are Hooks
03. Standard Deviation
04. Blue-Eyed Hole In Time
05. Newport ‘65
06. Agents Of Change
07. Last Man Standing
08. The Longest Way
09. Bones Of Emotion
10. We Need A Better Word