© Rootsville.eu

Darren Barrett (Can)
tiltle: Mr.Steiner
music: Jazz
release date: november 08, 2019
label: dB Studios
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Darren Barrett

© Rootsville 2019


Trumpeter, componist en multi-instrumentalist Darren Barrett kondigt met trots de 8 november-release van zijn nieuwe album Mr. Steiner aan op zijn label dB Studios. In deze negen nummers tellende verzameling originelen duikt Barrett in de wereld van synthesegoeroe Nyle Steiner, gecrediteerd voor de uitvinding van de EVI (Electronic Valve Instrument) en de EWI (Electronic Wind Instrument), populair gemaakt door saxofonist Michael Brecker. Gemaakt in de jaren '70, presenteert de EVI trompettisten een echt innovatief en inventief nieuw geluidspalet om uit te putten in uitvoering, compositie en productie. Hier, op Mr. Steiner, levert Darren Barrett het ware en volledige potentieel van de EVI door het instrument samen te voegen met complementaire melodieën en aanvullende orkestratie.

Mr. Steiner markeert Barrett's hereniging met saxofoonlegende Kenny Garrett, met wie de trompettist zijn eerste studioalbum First One Up opnam, geproduceerd door Donald Byrd. De veelgeprezen gitarist Kurt Rosenwinkel staat op één nummer op Mr. Steiner (zijn derde opeenvolgende optreden voor dB-studio's) en speciale gastsaxofonist Noah Preminger toont hier ook zijn unieke vooruitstrevende benadering van muziek.

De EVI is een midi-windcontroller, een blaasinstrument dat in staat is elke midi-synthesizer te besturen, waarbij ademcontrole een belangrijk component voor expressie is. Net als bij een trompet worden octaven bereikt door de octaafrol met de linkerhand, terwijl noten worden gespeeld met de rechterhand op basis van conventionele trompetvingers. Om geluid te bereiken, is er geen trompetzoemer nodig, omdat men gewoon lucht in de mondstuksensor brengt om het volume en de helderheid te regelen. Hoewel het geen algemeen bekend instrument is, herinneren luisteraars zich misschien het geluid van de EVI - gespeeld door Mr. Steiner - in verschillende films, waaronder Apocalypse Now, Star Trek, Witness en nog veel meer. De EVI kan worden gespeeld als een monofonisch (1 noot) of polyfonisch (2 of meer noten) instrument. Als een polyfonisch instrument kan het intervallen, triaden en akkoorden spelen - een voorbeeld hiervan is te horen op "Mr. Steiner" "Nu Vibrations" en "EVI Theme # 1".

Op zijn 11e release als leider blijft Darren Barrett zijn positie als een van de belangrijkste innovators en vooruitstrevende denkers in het hedendaagse jazz-rijk versterken. De basis voor deze elektronische verkenning werd in 2017 gelegd op The Opener die soundscapes en samples in een moderne jazz-setting bracht en voortbouwde op Time For Romance: But Beautiful (2018), een ballades plaat overspoeld in een briljant sound design. Nu met Mr. Steiner toont Barrett opnieuw de enorme mogelijkheden voor uitvindingen wanneer onmiskenbaar talent en vindingrijkheid samenkomen.

tracks:

01. Mr. Steiner
02. Keep It Moving
03. Only You Know
04. NU Vibrations
05. dB plus KG
06. Botnick
07. Deal For Real
08. You See Me
09. EVI theme #1