© Rootsville.eu

David Finck (US)
tiltle: Bassically Jazz
music: Jazz
release date: july 29, 2019
label: Burton Avenue Music
info artist: David Finck
promotion: Kari-On Productions (Kari Gaffney)

© Rootsville 2019


David Finck is misschien wel de meest veelzijdige bassist in of uit de jazz, vloeiend in de muzikale talen van Dizzy Gillespie, André Previn, Rosemary Clooney, George Michael, Phil Woods, Kenny Rankin, Hank Jones, Paquito D'Rivera, Ivan Lins en Sheila Jordan, om maar een paar sterren in zijn cv te noemen. Maar David Finck heeft een groot deel van zijn 40-jarige carrière besteed aan het onderzoeken van het solo-potentieel van een instrument dat meestal de onopvallende hartslag is van de ritmesectie. Zijn basgitaar heeft net zoveel texturen en schakeringen als de menselijke stem; het kan verhalen vertellen zonder woorden.

Dit album, zijn derde als leider, is een ander bewijs van zijn voortreffelijke en eclectische smaak, van de weelderigheid van zijn geluid en vooral van zijn passie voor melodie, een nu zeldzaam goed in populaire muziek. De arrangementen allemaal geschreven door David, zijn luchtig en ruim, nauwgezet maar nooit kieskeurig en j zetten het onberispelijke vakmanschap van de nummers eerst. Je hoort de lyrische improvisatie van muzikanten die niet bang zijn om het deuntje te spelen.

Jazzmensen houden van 'The Song is you' en 'Old Devil Moon', waarvan de akkoorden leuk zijn om op te blazen. David's versies zijn fijn georkestreerde edelstenen van luchtige swing. Ze hebben de glinsterende toon en het levendige ritme van de favoriete medewerker van David, de grote vibrafist Joe Locke. Je hoort ook eens Locke's pianist Jim Ridl, van wie de koele, lichte aanraking vuur heeft, Cliff Almond, een drummer van gratie en precisie en David, die zo behendig solo speelt alsof zijn bas een gitaar was.

Op twee filmnummers toont hij het volledige bereik van de geluiden die hij kan creëren. Rex Harrison zong "When I Look in Your Eyes" naar een zegel in Doctor Dolittle (1967), het lied is sindsdien een standaard geworden. Zijn geplukte verkenning van "Alfie" werpt een licht op de bochtige paden van wat David noemt "een van de meest ongewone popliedjes aller tijden heel mooi en melodisch en gecompliceerd."

Hij kreeg "The Summer Knows" (Thema uit de zomer van '42) met zijn componist, Michel Legrand, op piano te spelen, later speelde hij het met Broadway's Linda Eder, die het hier zingt. Haar emotionele levering van de woorden van Marilyn en Alan Bergman wordt geëvenaard door David, wiens bas een tweede stem is.

tracks:

01. Old Devil Moon
02. O Barquinho
03. The Summer Knows (feat. Linda Eder)
04. Moment’s Notice
05. Tuyo (Theme From Narcos)
06. I Love You So (feat. Alexis Cole)
07. When I Look In Your Eyes
08. The Song Is You
09. Alfie
10. Bluesette (feat. Alexis Cole)
11.Walkin’ My Baby Back Home
12. All My Tomorrows

musicians:


David Finck - Bass
Joe Locke - Vibes
Jim Ridl - Piano
Cliff Almond - Drums
Ali Ryerson - Flute
Bob Mann - Guitar
Kevin Winard - Percussion
Mike Davis - Trombone

SPECIAL FEATURED VOCALISTS
Linda Eder on “The Summer Knows”
Alexis Cole on “I Love You So” and “Bluesette”