© Rootsville.eu

David Ronaldo (B)
tiltle: Citizen Of The World
music: Rock - Roots - Blues
release date: 2019
label:
Fandango Music
info artist: David Ronaldo

© Rootsville 2019


Hier is het dan, het langverwachte album van "David Ronaldo & The Dice". We waren erbij op de zondagnamiddag voorstelling in "De Loods" te Aarschot. Op 19 december doen ze het nog eens over on "Listwaar" te Oud-Heverlee. Deze "Citizen of the World" komt zoals verwacht in een fijne verpakking met een verzorgde bijlage, getekend "Fandango Music".

Het album werd opgenomen in "Studio Fandango" met medewerking van een keur van fijne artiesten rond hem verzameld. Naast Ronaldo en The Dice dat bestaat uit David Ronaldo, Charly Verbinnen, Tim Van Passel en Marco Epis werkten ook mee aan dit album; Steve Ceulemans op banjo, Niels Verheest op Hammond, piano en Wurlitzer, Drik Lekenne op slide en als backing vocals Pascale Michiels en Luk de Graaff. De productie hielden David Ronaldo & The Dice gewoon in eigen beheer.

Ondanks dat David Ronaldo opgroeide in de bekende artiesten familie "Circus Ronaldo" met wereldwijde roem is en blijft muziek David's eerste liefde. Als David Ronaldo & The Dice" zijn ze in België dan ook wereldberoemd en staan voornamelijk bekend voor hun eerbetoon aan gitaar helden als er zijn Bob Dylan, Neil Young, Steve Earl, The Stones, the Who en Led Zeppelin. David's rauw getunde klankkleur lijkt wel gegoten voor deze muziek. Is het nu unplugged of het ganse elektrische pakket de bezieling van David en zijn band blijft dezelfde.

Zoals gezegd is het album op en top elektrisch maar konden we ons wel verwarmen aan de akoestische versie tijdens de CD voorstelling van deze "Citizen of the World". Opmerkelijk te noemen is dat je tijdens een concert van "David Ronaldo & The Dice" je jezelf kan opwarmen aan diverse wel gekende covers zoals ook op het album "Voodoo Chile" van Jimi Hendrix en "Hey Hey My My" van Neil Young. En net daar schuilt het addertje onder het gras. Eigen nummers vloeien dan smetteloos over zonder dat je het beseft dat Ronaldo en de zijnen ook wel heel wat originals brengen.

Zo is het album gezegend met 12 nummers en enkel de twee juist vernoemde zijn covers, de 10 anderen zijn werk van Ronaldo en/of Charly Verbinnen, Lesley Verbeeck en Werner Van Rillaer. Iets waar je pas bij komt stil te staan bij het bekijken van de credits wat de kwaliteit van die nummers komt te vereenzelvigen met de grote vernoemde namen. Opener van het lot is het lekker luisterend en rockende "Stick With You" in een afgewogen bezetting van akoestisch en elektrisch. Op "My Home" krijgen de rockers onder ons een eerste keer de mogelijkheid om vergelijkingen te treffen. Vergelijkingen die er wel zullen zijn maar toch is dit "David Ronaldo" pur sang.

Met titeltrack "Citizen of the World" meten ze zichzelf met de fijnste Americana bands op deze wereldbol. Intrigerend mooi door de inbreng van de met bluegrass geïntoxiceerde banjo van Steve Ceulemans. Net voor Young's "Hey Hey My My" laten ze horen dat met "Children of the Sun" ook zij zich nog in de Woodstock era kunnen bevinden. "Gipsy Woman" wordt ook vergezeld van het fris klinkende banjo geluid dat subtiel op de achtergrond te horen is. Een nummer dat werd geselecteerd als single en van de hand is van David Ronaldo.

De ergernis hiervan verdwijnt zorgeloos met de daaropvolgende romantische ballad "Sarah", eentje die wel even blozend als fier zal rondlopen met deze liefdesverklaring. Met het door David Ronaldo geschreven "Can't Let You Take My Soul Away" worden we getransporteerdnaar de wereld van een andere supergroep, Supertramp. Op "Hey Little Mama" laten "The Dice" het rocken als vanouds en lijkt het wel of Dirk D'Hondt en zijn "Give Buzze" weer aan het rock firmament verschijnen. Nostalgische ol'school rock.

Toch ook de blues(rock) liefhebbers even verwennen met "Voodoo Chile" van Hendrix, een versie met in plaats van de snedige gitaarlicks nu een doordingen inbreng van harmonica grooves. Afsluiter van dit prachtige album is "Refugee Blues" en daar tekenen dan weer Charly Verbinnen en Lesley Verbeeck voor. Een nummer waar de subtiliteit gekenmerkt wordt door de Hammond grooves van Niels Verheest en de howlin' voices van Pascale Michiels en Luk de Graaff, een bluesje dat evolueert naar een bluesrock ballad. Finesse alom! "David Ronaldo & TheDice" niet te missen wanneer ze ergens in je buurt op de affiche staan.

tracks:

01 Stick With You
02 My Home
03 Citizen of the world
04 Children of the Sun
05 Hey Hey My My
06 Gipsy Woman
07 Sarah
08 Can't Let You Take My Soul Away
09 Hey Little Mama
10 Voodoo Chile
11 Refugee Blues

musicians:

David Ronaldo: lead vocals, acoustic 6-12 string guitar, erlectric guitar
Charly Verbinnen: electric & acoustic guitars
Tim Van Passel: bass guitar
Marco Epis: drums, percusion

special guests:

Steve Ceulemans: 5 string banjo, Nashville tuning guitar
Niels Verheest: Hammond, piano, Wurlitzer
Wim Degeest: harmonica on #10
Drik Lekenne: slide guitar
Pascale Michiels & Luk de Graaff: backing vocals