© Rootsville.eu

Dawn Tylor Watson (Can)
tiltle: Mad Love
music: Blues - Soul
release date: april 11, 2019
label: independent
info artist: Dawn Tylor Watson

© Rootsville 2019


Ik herinner het me nog als gisteren, toen ik in 2008 samen met WiteMVS richting Frankrijk trok voor de "Cognac Blues Passions". Een jaar met op de affiche namen als Beverly Guitar Watson, Marie Knight, Bobby Rush, Billy Jones, Joan Baez, Keziah Jones, Status Quo en met een ontdekking als Willie King (1943-2009) die het jaar erna helaas kwam te overlijden. Een andere ontdekking met een wow effect kwam toen van op een zijpodium in het huis "Camus". Daar stond op het podium ene Paul Deslauriers met aan zijn zijde de voor ons toen nog onbekende "Dawn Tylor Watson". We zijn ze die editie twee maal gaan bekijken en ook de tweede keer bevestigde ze als geen ander. We kregen toen alles wat ze in huis had met nummers als een "My Babe", SRV's "Cold Shot" deed niet alleen bij ons kippenvel verschijnen maar kreeg ze het ganse binnenplein mee. Ze improviseert met haar stem, ze speelt met intonaties, kortom Great stuff!

Helaas is het visueel enkel bij die keer gebleven en moest ik het verder doen met enkel CD's van haar. In 2006 is er haar album "Ten Dollar Dress" waarna er enkele albums volgen als duo samen met Paul Deslauriers. In 2016 kiest ze er terug voor om een soloalbum uit te brengen met als titel "Jawbreaker" en dan ligt er nu deze maand haar nieuwste "Mad Love" in de winkel. Dawn werd geboren in het Britse Manchester maar groeide op in Ontario en woont en werkt vandaag de dag in Montreal. Sinds enkel decennia is ze in Canada en ver daarbuiten een uiterst gewaardeerde muzikante die in haar muziek flarden komt te verweven van blues, soul en jazz. In 2017 deed ze mee aan de 33ste "International Blues Challenge" in Memphis TN, en waarbij ze deze "IBC" op haar naam schreef met haar begeleidingsband "The Ben Racine Band". Zo ontving ze ook drie maal een "Maple Blues Award" en liefst negen keer een "Quebec Lys Blues Awards". Ook op haar palmares prijkt de "Screaming Jay Hawkins Award " als beste "live act".

Op deze "Mad Love" vinden we 13 wel zeer gevarieerde tracks terug, wordt Watson omringd door fijne muzikanten en krijgen we straight blues 'n soul van het West-Coast geïnspireerde "This & That" tot een reisje richting New Orleans op "You're The Only One For Me", dit met aan haar zijde Ben Rancine. Samen met harper Steve Marriner begint Watson eraan met een up-tempo shuffle op het opzwepende "Alligator". Er is uiteraard ook ruimte gelaten voor een soulvolle ballad met "Feels Good".

Fijn besnaarde blues dan op "Bad Seed" met als special guest de Canadese blues gitarist Steve Hill waarvan we vorig jaar nog zijn album "Live" recenseerde. Op "Masochistic Heart" krijgen we enkel zuiderse ritmes te verwerken daar waar ze op "Lost" ons een intens mooi gospel gevoel komt te geven. Back on track met weerom een up-tempo nummer op "Love To Burn", een nummer dat geïnfecteerd is met een barrelhouse gevoel. Als afsluiter krijgen we nog een Delta gospel versie met "The River" en een outro op "Alligator". Dawn Tylor Watson, een dame met een heel wijd stembereik en iemand met het juist blues DNA in zich. Een wake-up call voor onze programmators. Goed voor oog en oor!

tracks:

01. Alligator (Feat. Steve Marriner)
02. Don't Make Me Mad
03. Feels Good
04. This & That
05. You're The Only One For Me (Feat. Ben Racine)
06. Bad Seed (Feat. Steve Hill)
07. Masochistic Heart
08. Lost
09. Away Too Fast
10. Love To Burn
11. I Look Good
12. The River
13. Alligator Outro (Hidden Track)