© Rootsville.eu

Johnny Clark & The Outlaws (NL)
tiltle: Crocuses From Ashes (EP)
music: Blues
release date:may 17, 2019
label: Creeping Fig Records
info artist: Dede Priest & Johnny Clark's Outlaws

© Rootsville 2019


Het is al wel een tijdje geleden dat we Dede Priest nog eens op onze Belgische podia aan het werk hebben kunnen zien. Haar album "Candy Moon" (album report) uit 2007 kreeg zeer goede recensies over zich heen, toen met een Richard van Bergen aan haar zijde. In 2009 prijkte ze nog op de affiche van het "Machels Blues Festival" en "Blues Peer" maar daarna werd het hier ten lande een beetje stil rond deze "Texas Hurricane". In 2013 stak ze terug de kop op met de formatie "Tangled Eye" (album report), een band met daarin Jan Mitterdorp.


photo Dede Priest 2009 © Rootsville

Een paar jaar geleden ging Dede Priest dan in zee met "Johnny Clark & The Outlaws" die ons in 2009 wisten te verbluffen met hun stevig album "Two Tears In a Bucket" (album report). Een op het eerste zicht vreemde combinatie maar er zat blijkbaar muziek in want in 2017 brachten ze hun album "Flowers Under The Bridge" (album report) uit. Hans Klerken aka Johnny Clark zweefde in het begin van zijn carrière tussen Rory Gallagher en SRV, maar het was de Ierse god die het pleit won in 1994 toen hij de 'Bullfrog Blues Machine' kwam op te richten. In 2007 werden dan deze 'Outlaws' boven de doopvond gehouden en in 2015 begon hij ook al samen te werken met Dede Priest.

Op 1 juli zijn deze "Dede Priest & Johnny Clark's Outlaws" te gast bij Ivan Bonne in "The Maple" te Ertvelde. Om er zeker van te zijn dat ze niet met lege handen richting "The Maple" zullen afzakken brengen ze ne een nieuwe EP op de markt met als titel "Crocuses From Ashes". Een schijfje met daarop 5 nieuwe originals van de hand van Dede Priest samen met Hans Klerken.

Opener van deze "Crocuses From Ashes" is het met Texas blues geïnfecteerde "You Are Gonna Rise", een nummer waarbij de howlin' voice van Dede Priest een conversatie aangaat met de snedige gitaarlicks van Johnny Clark, dit geruggesteund door een nadrukkelijk aanwezige ritme sectie. Op het daaropvolgende "Vermillion Allure" verleggen "Dede Priest & Johnny Clark's Outlaws" de focus richting vette slide van de Delta, en ja deze samenwerking hebben een heilzame werking op je.

Op "Superlovely" krijgen we dan de rock klankkleur van Hans Klerken aka Johnny Outlaw te horen in een duet met Dede Priest. Een nummer dat zou kunnen meedingen als soundtrack voor een sequel van Rodrigeuz zijn "From Dusk Till Dawn". Misschien was de muze voor het schrijven van het daaropvolgende "Texas Hurricane" wel Dede zelf want het nummer is op haar theatrale persoonlijkheid geschreven. Afsluiter van dit kleinood is "Crocuses" alsof Dede hier in de huid wil kruipen van een Janis Joplin. Ook het doordringende gitaarwerk van Johnny Outlaw is gerelateerd aan de Woodstock periode.

tracks:

01. You Are Gonna Rise
02. Vermillion Allure
03. Superlovely
04. Texas Hurricane
05. Crocuses

musicians:

Dede Priest:  vocals, guitar, violin
Johnny Clark: vocals, guitar
Ray Oosterijk: bass
Leon Toonen: drums