© Rootsville.eu

Delbert McClinton (US)
tiltle: Tall, Dark and Handsome
music: Swing - Blues - Roots
release date: 2019
label:
info artist: Delbert McClinton

© Rootsville 2019


Delbert McClinton behoort tot het scharig kransje van artiesten die ik nog nooit "live" heb kunnen ervaren. Zijn mix van blues, country en rock werken zo aanstekelijk dat het moeilijk is om er blijven op stil te staan. Samen met zijn begeleidingsband "The Self-Made Men" en tenor saxofoniste Dana Robbins in een glansrol brengt hij met deze "Tall, Dark and Handsome" een nieuw album op de markt alsof het zijn hoogdagen betreft.

Delbert McClinton heeft drie Grammy-awards verdiend en is genomineerd voor zeven Grammy Awards. Van zijn eerste professionele optreden in 1957 tot zijn meest recente nationale tournee in 2018, heeft hij albums opgenomen voor verschillende grote platenlabels en singles die de hitlijsten Billboard Hot 100, Mainstream Rock Tracks en Hot Country Songs hebben bereikt. Zijn single op de hitlijsten was "Tell Me About It", een duet uit 1992 met Tanya Tucker, die nummer 4 op de Country-hitlijst bereikte. Vier van zijn albums waren nummer 1 op de Amerikaanse Blues-hitlijst en een andere bereikte nummer 2. Zijn hoogste hit in de hitlijst was 1980's 'Giving It Up for Your Love', die piekte op nummer 8 van de Hot 100.

McClinton werd geboren in Lubbock, Texas, en verhuisde met zijn gezin naar Fort Worth, Texas, toen hij 11 jaar oud was. Hij werkte in een barband, The Straitjackets, die speelde als achtergrond Sonny Boy Williamson II, Howlin 'Wolf, Lightnin' Hopkins en Jimmy Reed. McClinton nam verschillende regionale singles op voordat hij in 1962 de nationale hitlijst bereikte en mondharmonica speelde op "Hey! Baby" van Bruce Channel. McClinton vormde de Ron-Dels, soms de Rondells genoemd, met Ronnie Kelly en Billy Wade Sanders. De band had een hit in 1965 met "If You Really Want Me To I'll Go". Delbert telt ondertussen 78 lentes.

Opener is het swingende "Mr. Smith" meteen gevolgd door het footstompin' "If I Hock My Guitar". Op "No Chicken On The Bone" brengt Delbert hier een ode aan de Western Swing met een knipoog naar de manouche van een Django Reinhardt. Het met Rumba geïnfecteerde "Gone To Mexico" komt Delbert's zoon aan de accordeon in de spotlights te staan. Er werd ook tijd gemaakt om enkele jazzy ballads op te trommelen zoals "Lulu" en "Any Other Way". Nummers als "Loud Mouth" en "Down In The Mouth" brengen de typische bluesy sound van Delbert McClinton in beeld.

Afsluitende met het eigenzinnige en monotome "A Poem" brengt Delbert McClinton hier met deze "Tall, Dark and Handsome" zowaar op 78-jarige leeftijd nog zowaar een hoogstandje uit...

tracks:

 1. Mr. Smith
 2. If I Hock My Guitar
 3. No Chicken On The Bone
 4. Let’s Get Down Like We Used To
 5. Gone To Mexico
 6. Lulu
 7. Loud Mouth
 8. Down In The Mouth
 9. Ruby & Jules
 10. Any Other Way
 11. A Fool Like Me
 12. Can’t Get Up
 13. Temporarily Insane
 14. A Poem