© Rootsville.eu

Dover Quartet (US)
tiltle: The Curtis Session
music: Jazz
release date: june 28, 2019
label: Bimperl Entertainment & Media
info artist: Dover Quartet
promotion: Kari-On Productions (Kari Gaffney)

© Rootsville 2019


Het fenomenale Dover Quartet katapulteerde naar internationale sterrenstatus na een verbluffende overwinning van de 2013 Banff Competition, waarbij ze elke prijs wonnen. De Dover, uitgeroepen tot de Cleveland Quartet Award-winnaar en vereerd met de felbegeerde Avery Fisher Career Grant, is een van de meest gevraagde ensembles ter wereld geworden. De opkomst van het kwartet van het opkomende jonge ensemble tot een plek op de top van hun veld is "praktisch meteorisch" (Strings). Met zijn gepolijste warmte, indringende ritmes en natuurlijke frasering heeft het kenmerkende geluid van het kwartet zijn status als "het jonge Amerikaanse strijkkwartet van het moment" (New Yorker) bevestigd. Het kwartet is het kwartet in residentie voor de Bienen School of Music aan de Northwestern University, Chamber Music Northwest, Artosphere, het Amelia Island Chamber Music Festival en de Peoples 'Symphony in New York en werd onlangs het eerste kwartet ooit genoemd in-residence voor het Kennedy Center.

Over de componist, Eric Sessler ...
De opvallende composities van Eric Sessler zijn een toegankelijke en zeer boeiende mix van klassieke muziek doordrenkt met elementen uit de populaire muziek. Hij ontving onderscheidingen van de American Academy of Arts & Letters, ASCAP, de Theodore Presser Foundation en beurzen van het American Composers Forum en het Philadelphia Music Project. Hij is in opdracht van een breed scala aan muzikanten, waaronder het Dover Quartet; de Cincinnati en Philadelphia Chamber Orchestras; fluitist Jeffrey Khaner; en gitarist Jason Vieaux. Tussen opnames van zijn muziek, Sesslers orgelconcert was te zien op Opus 76 - een showcase van het Fred J. Cooper Memorial Orgel in Verizon Hall (The Kimmel Centre, Philadelphia), met de beroemde organist Alan Morrison als solist.

Dr. Sessler is geboren in Dover, New Jersey en is gevestigd buiten Philadelphia en hij is lid van de faculteiten van het Curtis Institute of Music en The Juilliard School. Een 1993 Curtis Institute afgestudeerd in de compositie, Sessler ontving later zijn doctoraat van de Juilliard School.

Een moment vastgelegd in de tijd ... idealiter is dit een van de beste dingen die een opname kan bieden. In dit geval is een muzikaal portret van een jong ensemble opgenomen in een onverwacht moment van magie: twee microfoons, vier bewegingen (één take elk), eenendertig minuten muziek (zonder bewerkingen) - een verbluffende blik in het schitterende muzikaal vakmanschap van het Dover Quartet. Het achtergrondverhaal van The Curtis Sessions vond plaats in 2013, toen het ensemble besloot om een ​​informele opname van Dreams from life wakker te maken in het Curtis Institute. Gepland een nacht na hun Kimmel Center-debuutconcert, waren de Dovers ontspannen en gefocust. Het kwartet navigeerde met gemak ingewikkeld ensembleschrijven, en bij elke daaropvolgende beweging verzamelde en verscherpte de groepsenergie. Volledige toewijding aan elkaar en de muziek, transformeerde de informele opname in een prachtig portret van jonge musici onder de krachtige invloed van muzikale synchroniciteit. Uiteindelijk plaatst "The Curtis Sessions" de luisteraar letterlijk recht tegenover een briljant jong strijkkwartet op een zeer speciale avond.

Dreams from life awake is gecomponeerd in 2012-2013 en werd gemaakt in opdracht van het Dover Quartet aan wie het is opgedragen. De première-uitvoering vond plaats op 5 oktober 2013 voor de Candlelight Concert Society in het Horowitz Performing Arts Center in Columbia, MD. Het kwartet begint met een dramatische introductie, die een voorafschaduwing is van de muziek die in de latere delen te horen zal zijn. Dit alles eindigt in een vlaag van pizzicato-activiteit die opzettelijk afgesloten is en een dramatische opschorting creëert.

Het tweede deel is een voortdurend evoluerende meditatie over lyriek. Aan het einde zijn de melodieën gelaagd in een mooi contrapunt en de muziek vertraagt ​​geleidelijk tot een lichtgevende conclusie.

Het derde deel zit vol contrasten van muzikale texturen en snelheden. In het begin zijn er brede, uitgebreide akkoorden die als een caleidoscoop op zichzelf verschuiven. Later in de beweging "lossen" ze op, terwijl speler-notities veranderen en nieuwe combinaties van akkoorden creëren. Afwisselend met deze blokgeluiden zijn stemmingen die variëren van snel met ritmische accenten tot rustige stilte. Aan het einde bereikt het kwartet een climax door naar een hoog E-majeurakkoord te klimmen en vervolgens door een reeks adembenemende 'dissolves' te dalen, die aankomt op een laatste akkoord met de tweede violist die de basnoot speelt op de laag open G-snaar.

Het vierde deel heeft een soort perpetuum mobile koorts met constante onderbrekingen. Deze rij en energieke finale is gebouwd met een altijd aanwezige vier-noot-figuur, die is geïnspireerd door gitaarachtige hamer-ons en pull-offs. Naarmate de muziek vordert, worden melodische lijnen met lange noten overgebracht naar elk instrument in het kwartet terwijl de anderen de energie versnellen met enorme dynamische zwellingen en crescendo's. Aan het einde gaat de muziek nog sneller en wordt de wilde rit naar huis gedreven in een hectisch, vreugdevol tempo.

tracks:

1. Dreams from life awake: I. reverberation-exploration-flow 6:33
2. Dreams from life awake: II. tenderness-love-warmth 8:04
3. Dreams from life awake: III. evolution-growth-transformation 10:17
4. Dreams from life awake: IV. determination-energy-resolve 5:59

musicians:

Joel Link – Violin
Bryan Lee – Violin
Milena Pajaro-van de Stadt – Viola
Camden Shaw – Cello