© Rootsville.eu

Dynamite Blues Band (NL)
tiltle: Medicine
music: Blues
release: november 22, 2019
label: Independent
distribution: Sonic Rendezvous
promotion: Hans Broere Promotion
info artist: Dynamite Blues band

© Rootsville 2019


We hebben 3 jaar moeten wachten op de opvolger van "Killin' Me With Your Love" en dan hebben we het hier over de dynamische "Dynamite Blues Band" uit Nederland. Alles begon allemaal in 2013 toen enkel vrienden met de gezamenlijke liefde voor "Rhythm 'n Blues" zich kwamen te verenigen en waaruit dan deze "Dynamite Blues Band" zou worden opgericht. Hun debuutalbum "Shakedown & Boogie" uit 2014 kreeg zodanig goede kritieken dat we ze niet meer konden wegdenken uit ons blues landschap en zo kwamen ze ook terecht hier in België op "Blues Peer". Ze dat zijn Wesley van Werkhoven, Renzo van Leeuwen, Jan Aandewiel en JJ van Duijn, hun muziek: rauwe en ophitsende footstompin' ritmes.


photo Wesley van Werkhoven (Azoren-EBC 2019) © Rootsville

Na een bijzonder vruchtbaar jaar in 2018 met het winnen van de "Dutch Blues Challenge" en de daarop volgende passage eerder dit jaar op de Azoren tijdens de "European Blues Challenge", waarop ze derde eindigden, brengt 2020 zonder meer een gevolg daarop met het nu uitbrengen van hun 3de album "Medecine" waardoor ze nu al verzekerd zijn van een plaatsje op "Moulin Blues 2020".

Met hun rauwe en uitbundige blues lijkt zanger en harpist Wesley van Werckhoven bij momenten soms een ongeleid projectiel op het podium zoals we eerder dit jaar nog konden ervaren op de Azoren tijdens de "EBC" waar ze maar nipt de duimen moesten leggen voor een Kyla Brox die toen in een ongenaakbare bui verkeerde.

De stijl van deze "Dynamite Blues Band" is niet onder een en dezelfde noemer te plaatsen en ondanks het hun wel eigen opzwepende sound betreft neem je diverse stijlen waar maar steeds overgoten met een vet en greasy swamp sausje. Opener van dit 12 nummers tellende album is het rauwe en begeesterende "Double-Barrel Shotgun", old-skool North Missiissippi blues. Opewepend is uiteraard de harmonica van Wesley geruggesteund door een dynamische ritme sectie en dito gitaarwek van de rest van de band zoals je kan ervaren op de titeltrack "Medecine".

Ondanks dit alles krijgen we op "Take It All" een onvervalste dosis rock 'n roll te verwerken, een moment dat het dak er af moet. Vet en greasy kan je ook stelle bij het beluisteren van "Messed It Up". "Misery Train" dan, hell yeah het zoveelste moment waarbij je haast geen ademruimte krijgt waarna de gemoederen toch enigszins bedaart zullen worden bij het slowbluesje "My Baby Left Me (For A Rich Man). Eentje over liefde en vrouwen weetjewel ;-).

"Can't Stop" is dan weer zo een oppeppend een bluesje, boogie style en met "Pull The Trigger" moet ik toch even aan hun landgenoten van "T-99" denken. Afsluitende doen ze in een ware en welgekomen "cool down" met "This Ain't Goodbye". Goodbye? bijlange niet tot op de festivals in 2020 uiteraard!

tracks:

01 Double-Barrel Shotgun
02 Medecine
03 Take It All
04 Messed It Up
05 Misery Train
06 My Baby Left Me (For A Rich Man)
07 I Still Don't Know
08 Can't Stop
09 Pull The Trigger
10 Schizophrenic Woman
11 Fast Track To Nowhere
12 This Ain't Goodbye