© Rootsville.eu

Ellen Rowe Octet (US)
tiltle: Momentum (Portraits of Women in Motion)
music: Jazz
release date: 2019
label: Smokin' Sleddog Records
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist: Ellen Rowe

© Rootsville 2019


Componist en pianiste Ellen Rowe brengt met trots een ensemble van nationaal geprezen vrouwelijke jazzartiesten samen in haar nieuwe project "Momentum - Portraits of Women In Motion". Deze acht nummers tellende verzameling met origineel materiaal bevat Rowe op piano naast saxofonisten Tia Fuller, Virginia Mayhew en Lisa Parrott, klarinettist Janelle Reichmanon, trompettist Ingrid Jensen, trombonist Melissa Gardiner, bassisten Marion Hayden en Marlene Rosenberg en drummer Allison Miller.

Elke compositie op Momentum - Portretten van Women In Motion is een eerbetoon aan en muzikaal portret van verschillende iconische vrouwelijke figuren in de sectoren muziek, sport, sociale rechtvaardigheid, milieubewustzijn en politiek. Rowe trekt verdiende erkenning naar haar helden met arrangementen georkestreerd voor verschillende maten kamermuziekensembles, van kwartet tot octet.

Momentum - Portretten van Women In Motion begint met "I Ain't A Woman" - een hymne die alle niet-geliefde heldinnen van de burgerrechtenbeweging onthoudt, inclusief vrouwen als Septima Clark, Fannie Lou Hamer, Mary Bethune Cook, Daisy Bates en Rev. Dr. Pauli Murray. Terwijl "R.F.P. (Relentless Forward Progress) "is gecomponeerd ter ere van de grote afstandslopers Joan Benoit Samuelson, Meghan" The Queen "Canfield Laws en Gunhild Swanson,"

Game, Set and Match "is een eerbetoon aan Billie Jean King en Martina Navratilova. Beide dames vochten eindeloos voor gelijk loon voor vrouwelijke tennissers en leidden de weg voor toekomstige homo- en lesbische atleten. Rowe herinnert zich haar dierbare vriend en collega van de Universiteit van Michigan, de overleden grote pianist Geri Allen over "The Soul Keepers". Herinnerend aan zowel de stijl van Allen als die van een van haar meest invloedrijke figuren, Mary Lou Williams, combineert het nummer Mary Lou's boogie-woogie-stijl met een aantal van Geri's hoekige harmonieën.

Getrokken in folk-rockmuziek, naast klassiek en jazz, toont de pianiste vanaf jonge leeftijd haar waardering voor Carole King en Joni Mitchell, hun melodieuze en harmonische verfijning en hun krachtige teksten over 'Anthem'. Onder verwijzing naar Michelle Obama als "het toonbeeld van klasse en gratie" en een zeer krachtig rolmodel voor jonge vrouwen overal, werd het vijfde nummer van het album "The First Lady (No, Not You Melania)" geschreven direct na Donald De inauguratie van Trump in 2017. Terwijl "The Guardians" Rowe's oprechte eerbetoon is aan twee van de meest betrouwbare beschermers van dierenrechten en hun omgevingen, Jane Goodall en Dian Fossey, wordt het album afgesloten met een solopiano stuk, "Song of the Meadowlark "- een compositie die met plezier de moeder van de componist herinnert.

tracks:

01. Ain't I A Woman
02. RFP (Relentless Fprward Progress)
03. The Soul Keepers
04. Anthem
05. The First Lady (No, Not You Melania)
06. The Guardians
07. Game, Set and Match
08. Song Of The Meadowlark

musicians:

Ellen Rowe: piano
Tia Fuller, Virginia Mayhew and Lisa Parrott: saxophone
Janelle Reichmanon: clarinet
Ingrid Jensen: trumpet
Melissa Gardiner: trombone
Marion Hayden and Marlene Rosenberg: bass
Allison Miller: drums