© Rootsville.eu

Eric Gales (US)
tiltle: The Bookends
music: Blues - Blyuesrock
release date: 2019
label: Provogue Records
info artist: Eric Gales

© Rootsville 2019


Eric Gales werd geboren in Memphis Tennessee en staat in het milieu ook bekend als Raw Dog en dat zegt genoeg over zijn muziekstijl. Bluesrock in de meest rauwe stijl en iets voor de echte fanaten. Zijn nieuwste schijf “The Bookends” is net uit. Het speciale is dat de man een rechtshandige gitaar op de kop speelt hoewel hij van nature niet linkshandig is. Maar dit werd hem aangeleerd door zijn broer die dan wel linkshandig is, vandaar…

Hoewel bluesrock niet direct mijn ding niet is, moet ik zeggen dat dit album mij redelijk is bevallen, buiten de heel rommelige intro à la Hendrix. ‘Somethings Gotta Give’ is een stevig funky nummer en in ‘Watcha Gon’ Do’ huilt Gales gitaar maar daarna duwt hij het rempedaal in met twee fijne tragere songs ‘How Do I Get You’ en ‘Southpaw Serenade’.Hoewel in beide nummers de snerpende gitaar de hoofdrol krijgt werkt dit niet storend en klinkt het was als Gary Moore. De solo in deze song is top.

‘Reaching For A Change’ heeft een vettige guitaar intro en de song gaat weer de stevige toer op. ‘Somebody Lied’ is dan weer van een ander kaliber en klinkt minder bluesrock als de rest van de plaat. In de stevige versie van ‘With A Little Help from My Friends’ krijgt Gales vocale versterking van Beth Hart, wat resulteert in een knappe versie van Joe Cockers original. Met ‘Resolution’ gaan we dan weer terug naar het steviger werk en drijven de gitaren door de boxen. Er staat nog een bonustrack op de plaat , met name ‘Pedal to the Metal’, speciaal maar aangenaam om te beluisteren.
Al bij al moet ik zeggen dat deze plaat mij wel heeft verrast. Fans van bluesrock komen bij deze zeker en vast aan hun trekken.

tracks:

1. Intro
2. Something's Gotta Give (Feat. B. Slade)
3. Whatcha Gon' Do
4. It Just Beez That Way
5. How Do I Get You
6. Southpaw Serenade (Feat. Doyle Bramhall Ii)
7. Reaching For A Change
8. Somebody Lied
9. With A Little Help From My Friends (Feat. Beth Hart)
10. Resolution
11. Pedal To The Metal (Feat. B. Slade) (Remix Bonus Track)

musicians:

Eric Gales: Guitar, Vocals
Mono Neon: Bass
Aaron Haggerty: Drums
LaDonna Gales: Backing vocals, Percussion
Dylan Wiggins: Organ

Guest musicians:

Beth Hart, B.Slade, Doyle Bramhall II