© Rootsville.eu

Erja Lyytinen (Fin)
tiltle: Another World
music: Blues
release date: april, 2019
label: Tuohi Records
info artist: Erja Lyytinen

© Rootsville 2019


Twee jaar na haar prachtige album "Stolen Hearts" (album report) is de Finse bluesgitariste Erja Lyytinen er terug met nieuw werk op haar nieuwe album "Another World". Na het mama worden verdween Erja een beetje uit zicht maar daar kwam in 2017 met "Stolen Hearts" een einde aan. Deze goedlachse blues lady heeft sinds de ontdekking via de "Blues Caravan" in 2005 al een hele weg afgelegd. Zo veroverde ze in 2008 ook "Blues Peer" maar dateert onze laatste ontmoeting met haar al van op "Hookrock" en dan schrijven we 2016. Het album werd op verschillende locaties opgenomen en gemixt door Chris Bell in Austin TX.


photo Erja Lyytinen © Rootsville

Met deze "Another World" wil Erja naar eigen zeggen nieuwe paden gaan betreden en wilt ze zo ruimdenkerder overkomen. Wat een leven als moeder al niet teweeg kan brengen. Het album bevat 8 nieuwe tracks en voor diegene die gebruik maken van de digitale download is er met "Without You" een extra bonus track. Een album met verhalen die verwijzen naar diepe emoties na een breuk.

Opener is het snedige "Snake In The Grass" waarbij we Erja toch gelukkig nog herkennen als die wervelende bluesrock chick. "Hard As Stone" kwam ze te schrijven nadat van een kort gastoptreden mocht genieten samen met niemand minder dan Carlos Santana. Aan het album werkten twee gastmuzikanten mee en na Jennifer Batten die we op de openingstrack konden horen was er op "Wedding Day" het aantreden van slide specialist Sonny Landreth. Sonny is ook te horen op "Break My Heart Gently", een ballad waarbij iedereen zichzelf kan herkennen na een breuk in een relatie.

Het titelnummer weeft lyrische thema's van overleving, verkenning van de ruimte en verdeelde geliefden, het dromerige soundscape gedecoreerd met swooping-harmonieën en een virtuoze solo die voorbij raast als een komeet. "Hard As Stone" is geïnspireerd door de recente onstage cameo van Lyytinen met de machtige Carlos Santana, die met zijn pulserende dubbeltime-percussie een hoed slaat voor de Latijnse legende. 'Het nummer zelf', vertelt ze, 'vertelt over een overgevoelige persoon die het moeilijk heeft om in een anders luidruchtige samenleving te leven.'

Ondanks dat de muze voor deze "Another World" de breuk in de relatie betekende blijft Erja Lyytinen hier niet stilstaan in het verleden maar kijkt ze alweer vol hoop richting toekomst en een volgend hoofdstuk.

tracks:

1. Snake In The Grass
2. Cherry Overdrive
3. Another World
4. Hard As Stone
5. Wedding Day
6. Miracle
7. Torn
8. Break My Heart Gently

bonus track (digital download)

9. Without You

musicians:

Erja Lyytinen: vocals, guitars, violin
Tatu Back: bass
Ipe Laitinen: drums
Harri Taittonen: keyboards
Abdissa Assefa: percussion

special guests:

Jennifer Batten: guitar on #1
Sonny Landreth: slide guitar on #5,8