© Rootsville.eu

Erlend Apneseth Trio feat. Frode Halti (Nor)
tiltle: Salika, Molika
music: Folk
release date: 2019
label: Hubro
info artist: Erlend Apneseth
promotion: Pias (Sjuul Kok)


© Rootsville 20198


Erlend Apneseth is een Noorse violist die zijn inspiratie haalt bij de vaderlandse folk. Zijn nieuwste album "Salika, Molika" kwam tot stand als opdracht vanuit het cultureel centrum Bergen Kjøtt. Naast de hardangerviolist Erlend Apneseth werkten ook Stephan Meidell op akoestische baritonegitaar en Øyvind Hegg-Lunde op drums en percussie mee aan het album. Als special guest krijgen we ook nog accordeonist Frode Haltli te horen.

Het album bestaat uit het samenbrengen van diverse stijlen zowel muzikaal als tekstueel. Improvistatie is dan ook niet uit de lucht gegrepen. Er zitten zoveel elementen in het album zonder dat het evenwel dominant gaat worden. Het album bestaat ook gedeeltelijk uit opnamen die plaatsvonden tijdens het concert in Bergen Kjøtt en probeert zo de talrijke folkinvloeden tot één geheel te laten samensmelten.

Opener van deze "Salika, Molika", een nummer waar naast de elektronische klanken ook nog de accordeon van Frode Haltli worden toegevoegd. Titeltrack "Salika, Molika" is een quasi instrmentaal stuk waarbij viool en accordeon tot een samenhorend geheel samen komen. Je zou haast gaan denken dat het hier een zeer oude Noorse folksong betreft. Ook op "Cirkus" wordt geëxpirementeerd met de accordeon, daar waar de viool dan weer op "Pyramiden" het heft in handen neemt.

Afsluiter van dit folk gerelateerde album is "Kirkegangar" waarbij de muziek van het Erlend Apneseth Trio een wonderlijk samengaan van verschillende muzikale elementen betreft. De extra inbreng van de accordeon geeft een extra dimensie aan de muziek.


tracks:

01 Mor Song
02 Salika, Molika
03 Cirkus
04 Pyramiden
05 Takle
06 Solreven
07 Kirkegangar

musicians:

Erlend Apneseth
Stephan Meidell
Øyvind Hegg-Lunde
Frode Halti