© Rootsville.eu

Eyal Vilner Big Band (US)
tiltle: Swing Out!
music: Jazz
release date: july 2019
label: Independent
info artist: Eyal Vilner
promotion: Kari-On Productions (Kari Gaffney)

© Rootsville 2019


Na zijn "Hanukkah" album uit 2017 is deze "Swing Out!" de nieuwste creatie van saxofonist en bandleider Yeal Vilner.

Eyal Vilner zelf heeft een belangrijke plaats verdiend als een van de leidende stemmen in de New York Swing Scene. Samen met professionele swing dancer Gaby Cook en een groep toonaangevende New Yorkse dansers, opende de ervaren altsaxofonist, klarinettist, componist en arrangeur een wekelijkse jam waar muzikanten en dansers samenkomen om te improviseren en leren over elkaars talen van geluid en beweging, uitnodigend artiesten met verschillende achtergronden willen samenwerken en samen iets moois maken.

Swing Out! is het hoogtepunt van deze sessies, live opgenomen in de studio met dansers dansen op de swingende geluiden, zowel zoet als warm, van de Eyal Vilner Big Band. Vilner roept uit: "Sinds ik begon te spelen, was het voor mij de swing." Hij zegt: "Ik herinner me dat ik met mijn leraren in Tel Aviv heb gesproken over de bands die echt zwaaiden en hoe dat gevoel zo essentieel is voor de muziek we noemen jazz. Maar het was pas nadat ik zelf aan het slingeren was, dat ik echt begon te begrijpen wat dat precies inhoudt.

Swing Out !, markeert een belangrijke ontwikkeling in de evolutie van de Eyal Vilner Big Band, een die het directe gevolg is van de interactie van de band met de swing dance community. Het programma op het album vertegenwoordigt verschillende kanten van de muziek van de band. De schijf opent met Vilner's "Downhill", een nieuw stuk dat al een favoriet is geworden in de New Yorkse Lindy Hop-scene. Een hard-groovende uitje met een shuffle beat die herinnert aan het geluid van Art Blakey en de Jazz Messengers, het bevat Vilner's soulvolle altsolo samen met trompettist Brandon Lee en gedempte trombonist Rob Edwards. Duke Ellington's "In A Mellow Tone" doet denken aan de weelderige dynamiek van Count Basie en bevat zanger Brianna Thomas. Thomas is opnieuw te zien op "Dinah", een up-tempo uitje dat deel uitmaakt van het New Orleans-programma van de band met Vilner jammerende op zowel alt en klarinet en gast Andrew Miller op wasbord. De Crescent City excursie gaat verder met "Do You Know What It Means (To Miss New Orleans)," met veteraan trompettist James Zollar die een grommende trompet solo met mute plunger levert.

De muziek gaat de rivier op naar Missouri voor W.C. Handy's "Saint Louis Blues". Met Thomas's soulvolle stem opent het met een habanera-beat en doorkruist vervolgens Dixieland, swingt en schudt ritmes voordat het eindigt met twee grote shout-refreinen waarbij de band een solo van Louis Armstrong speelt, georkestreerd voor alle 12 hoorns. Zanger Brandon Bain maakt zijn debuut met de band die de romantische ballade "That's All" zingt op een mooie manier met ook Vilner's lyrische en gladde getinte altsax. "Big Apple Contest" is ontleend aan de 1939-film Keep Punchin ', inclusief de spectaculaire choreografie van Frankie Manning. Oorspronkelijk uitgevoerd door Whitey's Lindy Hoppers is het een van de meest iconische dansroutines in de swing dance community geworden. Vilner merkt op: "In de swing-community creëren dansers zulke indrukwekkende en muzikale choreografieën die jazzopnames uitdrukken via hun dans. Dit inspireerde me om hetzelfde te doen aan mijn einde en een arrangement te schrijven dat is geïnspireerd door deze klassieke choreografie en de dans uitdrukt door middel van de muziek. ""

My Baby Just Cares for Me "is Vilner's eerbetoon aan Nina Simone, oorspronkelijk in opdracht van zijn mede-Israëliër saxofonist Eli Degibri op het Red Sea Jazz Festival. "Going Uptown" is een ander door dans geïnspireerd origineel van Vilner. Hij zegt: "Een van de eerste basisbewegingen die dansende dansers leren is een 6-tellen basis, wat voor mij zo raar was omdat de muziek in 4/4 is! Ik heb de melodie laten beginnen met een 6-takt-zin en met dat motief gedurende het nummer gespeeld. Op een gegeven moment gaan we zelfs een korte wals in, maar eindigen dan met een smakelijke grote hit om ons weer in beweging te brengen! "De R & B-klassieker" 5-10-15 Hours "is een regelrechte partytune met veel oproepen en reactie tussen Thomas en de band. Vilner's eerbetoon aan de Andrews Sisters, "Bei Mir Bist Du Schoen", opent met zijn gejammer klarinet die de band naar de klassieke swing-modus leidt, die zanderige solo's van Michael Hashim en James Zollar voortstuwt, gevolgd door een groot shout-refrein. De datum komt tot een spannende afsluiting met Vilner's epische opstelling van Mahalia Jackson's "Ik ben op mijn weg naar Canaan Land" met een gastoptreden van virtuoze fluitist Itai Kriss en als Thomas toont haar sterke wortels van het evangelie terwijl het lied wisselt tussen het Midden-Oosten en Afro-Cubaans ritme.

tracks:

01 Downhill
02 In A Mellow Tone
03 Dinah
04 Do You Know What It Means
05 Saint Louis
06 That's All
07 Big Apple Contest
08 My Baby Just Cares For Me
09 Going Uptown
10 5-10-15 Hours
11 Bei Mir Bist Du Schön
12 I'm On My Way To Canaan Land

musicians:

Eyal Vilner - alto sax, clarinet, flute, conducting, arrangements
Vocals: Brianna Thomas, Brandon Bain
 
Bryan Davis - lead trumpet
Michael Sailors - trumpet
Brandon Lee - trumpet
James Zollar - trumpet
 
Robert Edwards - trombone
Mariel Bildsten - trombone
Ron Wilkins - bass trombone
 
Bill Todd - alto sax, clarinet and flute
Jordan Pettay - alto sax
Evan Arntzen - tenor sax, clarinet
Michael Hashim - tenor sax
Eden Bareket - baritone sax
 
Jordan Piper - piano
Ian Hutchison - bass
Eran Fink – drums
 
Special guest: Itai Kriss – flute (track 12), Andrew Millar – washboard (track 3)