© Rootsville.eu

Filthy Horse (B)
tiltle: War & Beer
music: Folk
release date: 2019
label: independent
info artist: Filthy Horse

© Rootsville 2019

 

Als je eens de kans krijgt om een band uit eigen gemeente te bespreken, laat je dat natuurlijk niet liggen, zelfs als het niet om blues gaat. Gezien ik ook niet vies ben van een goede portie folk, doen we voor deze keer eens een folkie bespreking met de nieuwste cd van de Hamse band Filthy Horse.
De band werd opgericht door Francis samen met Peter en jongster Dries Verhelst.

Het idee om rocknummers met een folkjasje te brengen stamt al van de beginperiode. Francis is namelijk liefhebber van dit genre, vooral van de band ‘The Pogues’. Deze invloeden zijn dan ook duidelijk merkbaar in dit album. Om de nummers een juist tintje mee te geven wordt violist Yves De Waele (‘Sons of Sirius’) bij de band betrokken alsook onze goede vriend Wouter ‘Little boy’ Verhelst. Voor de vrouwelijke, vocale toets doet men dan beroep op, natuurlijk, Ilse Van Dooren ofte ‘Nightingale’.

Pas een jaar aan de slag en toch al een fijne schijf afleveren met 10 sterke nummers van eigen hand. Het eerste nummer, gewoon onuitspreekbaar, betekent “kus” in het Gaellic en daar hebben The Pogues hun naam vandaan gehaald, zet al de toon voor wat er verder komt met een vleugje gipsy-viool. ‘To The Sea’ , ook ondertussen als singel uitgebracht, heeft wat Spaanse invloeden en met ‘Batlle Of Gallipoli’ toch wel een meestamper vind ik, brengt men ons naar één van de bloedigste evenementen van “Den Grooten Oorlog”. Zo ook ‘Fields Of Flanders’ die ons het verhaal vertelt van de zinloze slag om Hill 60 bij Zillebeke. In het nummer hoort men een vleugje new wave en de geweldige vocals van Ilse Van Dooren. ‘A Sinner’s Tattoo’ is zo’n Ierse song zoals ik ze graag heb en die volledig in de lijn ligt van bands als The Pogues en zelfs Dropkick Murphys.

Alle songs hebben een duidelijk verhaal en zijn met een bepaalde reden geschreven. De teksten horen wonderwel bij de muziek of omgekeerd en het geheel is een heel pakkende cd die zelfs de niet folk liefhebbers zal kunnen bekoren.

tracks:

  1. Póg mo Thòin
  2. (Together) To The Sea
  3. Battle of Gallipoli
  4. Fields of Flanders
  5. Heal
  6. Let’s Have A Beer
  7. The Lie
  8. A Sinner’s Tattoo
  9. A Story Of A Belgian Ale
  10. The Street

musicians:

Francis Van den Broeck:  leadzang, gitaar, mondharmonica
Peter Van den Broeck:  bas en contrabas, backing vocals
Yves De Waele: viool, backing vocals
Dries Verhelst: drums
Wouter Verhelst: accordeon, mondharmonica, mandoline
Ilse Van Dooren: backing vocals