© Rootsville.eu

Frode Haltli (Nor)
tiltle: The Border Woods
music: Jazz - Folk
release date: september 06, 2019
label: Hubro
info artist: Frode Haltli
promotion: Pias (Sjuul Kok)

© Rootsville 20198


‘The Border Woods’ (Grenseskogen) was het werk van Frode Haltli voor het Osa-festival in Voss, Noorwegen in 2015, en is sindsdien uitgevoerd op het Ultima-festival en op het Trondheim Chamber Music Festival. De Noorse accordeonist Frode Haltli werkt met folk, improvisatie en hedendaagse klassieke genres en voert onvermoeibaar campagnes om een moderne identiteit voor zijn instrument te creëren.

‘The Border Woods’ combineert de accordeon met de rijk resonerende geluiden van de Zweedse nyckelharpa en neemt resonanties en boventonen van noordse volksmuziek op en traceert hun verbindingen met Indiase en Arabische toonladders vanuit een perspectief waar je achteruit en vooruit kunt kijken, naar het oosten en het westen.’

Het album wordt op 6 september als dusdanig uitgegeven bij "Hubro Music" met als begeleiders Emilia Amper, Erik Raude en Hakon Stene. Alle stukken zijn gecomponeerd door Frode Haltli in een uitgebalanceerde mix van jazz en folk. Grenseskogen (The Border Woods) combineert de accordeon met de rijk resonerende geluiden van de Zweedse nyckelharpa en neemt resonanties en boventonen van noordse volksmuziek op.

Op sommige manieren is 'Border Woods' zowel folkier als meer 'avant' dan zijn voorganger. De verkleining van het ensemble, van een instrument tot een kwartet, zorgt voor een overeenkomstige toename in intensiteit. Terwijl de band groeit en samentrekt als reactie op de eisen van elk deuntje, gaat de muziek van koele tot pentatonische grooves.

tracks:

01 Wind Through Aspen Leaves
02 Mostamägg Polska
03 Wood And Stone
04 Taneli’s Lament (Sorrow Comes To All…)
05 Valkola Schottis
06 Quietly The Language Dies

musicians:

Frode Haltli – accordion 
Emilia Amper – harp
Håkon Stene – percussion 
Eirik Raude – percussion