© Rootsville.eu

Fruteland Jackson (US)
tiltle: Good As Your Last Dollar
music: Country Blues
release date: 2019
label: Electro-Fi
info artist: Fruteland Jackson

© Rootsville 2019

 

Fruteland Jackson is terug met een nieuw album “Good As Your Last Dollar” met hierop een dozijn originele en klassieke bluessongs. Hiermee levert hij weer een fraai stukje werk af, en dat is nog voorzichtig uitgedrukt.

Jackson werd geboren in Mississippi en groeide op in Chicago. Hij leerde de knepen van het vak door op trot te gaan met mensen als Honeyboy Edwards en Homesick James. Door zijn ijver en passie voor de blues werd hij beloond met de ‘Keeping The Blues Alive’ reward. Als je goed naar deze plaat luistert, dan versta je onmiddellijk waarom Alan Lomax een grote fan was en hij gerekend wordt tot de 502 meest essentiële Delta Blues artiesten ever.

Dit is een schitterende plaat en voor mij hoort het bij de beste 10 die ik dit jaar al heb mogen beluisteren en geloof mij, ik heb er al een aantal achter de kiezen. De opener ‘Two Steps To hell’ is een echte klassieke Delta blues terwijl ‘When Death Comes Creepin’ In’ swingt en neigt naar de country gospel. Met de titeltrack ‘Good As Your Last Dollar’ worden we weer in de modder van Old Miss gezogen. ‘Careless Love’ is een love song met ritme en een scheurende harmonica. ‘All The Dad I Had’ iqs dan weer een lekker slowblues in de goede tyrent van Robert Johnson. ‘How It’s Going?’ begint met een leuke piano intro waarna er een verhaal ontstaat, wat niet echt gezongen is, een soort parlando zeg maar.

‘All Pain, No Gain’ zet aan met een iets hoger tempo en heeft wat zuiderse ritmes. De piano beheerst deze song de hele tijd. In de fifties klinkende ‘Just Another Day’ horen we de meerstemmigheid en een snerpende harmonica, maar de zang valt hier vooral op. ‘Damaged Goods is dan weer een meestamper en de snelheid zakt dan weer een ietsiepietsie bij het geweldige ‘Love In Vain’. ‘Peace In Hell’ en ‘Blues 2.0’ sluiten deze meer dan schitterende schijf af. Vooral ‘Blues 2.0 ‘ is een hoogvlieger en een echte field holler. Niet moeilijk dat Alan Lomax fan was van deze man.

Deze plaat is meer dan een aanrader.

tracks:

1. Two Steps To Hell
2. When Death Comes Creepin' In
3. Good As Your Last Dollar
4. Careless Love
5. All The Dad I Had
6. How's It Going ?
7. All Pain, No Gain
8. Just Another Day
9. Damaged Goods
10. Love In Vain
11. Peace In Hell
12. Blues 2.0

musicians:

Fruteland Jackson: guitars & vocals

Guests:

Harrison Kennedy
Jack de Keyzer
Julian Fauth,
Bucky Berger
Alec Fraser.