© Rootsville.eu

Gaye Adegbalola (US)
tiltle: The Griot
music: Blues
release date: 2019
label:
Hot Toddy Music/VizzTone
info artist: Gaye Adegbalola

© Rootsville 2019


Een” griot” is een lid van een klasse van reizende dichters, muzikanten en verhalenvertellers die een traditie van mondelinge taal, in delen van West-Afrika onderhouden; en in termen van bluesmuzikanten zoals Gaye Adegbalola en het recente project van Eric Bibb, betekent dit ook veel hedendaagse politiek. Sommige politieke albums zijn meer indirect of slim gepositioneerd. Gaye heeft de lange termijn visie en levenservaring om zich voor deze rol te kwalificeren. Ze was een van de oprichters van Saffire - The Uppity Blues Women, ze is een moeder, een BMA-winnaar en voormalig Virginia State Teacher of the Year. Op 74-jarige leeftijd is ze van plan om de geschiedenis levend te houden, een krachtige boodschap te brengen, hoop te geven aan de verdrietigen en haar typische humor intact te houden.

Daarnaast biedt Adegbalola  songteksten aan en thema's die verder gaan dan de bovengenoemde, zoals: vrouwelijke genitale verminking (FGM), psychische aandoeningen, armoede, technologie, ouderdom, ijdelheid en de gebruikelijke onderwerpen van liefde, vrijheid en hoop. Alle liedjes zijn van haar hand, met uitzondering van drie, waar ze lonkt naar andere schrijvers. "HOPE: (There is Always) One More Time" is van Doc Pomus, "SEX: Need A Little Sugar in My Bowl" is van Bessie Smith en "BETRAYAL: Jelly Bean Blues" is te danken aan Ma Rainey.

Adegbalola speelt akoestische gitaar, slide-gitaar en mondharmonica en wordt vergezeld door multi-instrumentalist Jeff Covert, die meerdere gitaren, basgitaren, toetsen en drums bespeelt - eigenlijk alles wat nodig is. Andere muzikanten helpen bij bepaalde nummers, sommige met een blazerssectie. De muziek is stevig en old school, niet te veel verschillend van Saffire .

tracks:

01 Nothing's Changed
02 The Griot
03 Liearrhea
04 FGM (Female Genital Mutilation)
05 Dirty Sheets
06 (You're) Flint Water
07 Kaepernicked
08 Ain't Technology Grand?
09 Gon' Be Alright
10 Don't Criticize Me
11 Nothing Left
12 (There Is Always) One More Time
13 Need A Little Sugar In My Bowl
14 Tea Cake Kind Of Love
15 3 Hour Shoes (Stylin' For The Lord)
16 Sorry, But… No Shame
17 Jelly Bean Blues

musicians:

Gaye Adegbalola: zang, gitaar, slide, mondharmonica
Jeff Covert: gitaar, bas, toetsen, drums