© Rootsville.eu

George Benson (US)
tiltle: Walking To New Orleans (Remembering Chuck Berry & Fats Domino)
music: Rhythm 'n Blues
release date: april 26, 2019
label: Provogue Records
info artist: George Benson

© Rootsville 2019

 

Onder de noemer van "het mag al eens terug plezant zijn" krijgen we met het nieuwste album van George Benson een tribute aan Chuck Berry (1926-2017) en Fats Domino (1928-2017). Twee zielsverwanten die de rhythm 'n blues en rock 'n roll hoog in het vaandel droegen en allebei in 2017 onze aardkloot kwamen in te ruilen voor die immense jam hierboven. Allebei waren ze ook verwant met de muziek uit New Orleans.

George Benson is van nature een jazzgitarist en werd op 22 maart 1943 geboren in Pittsburgh in de "Key Stone State" Pennsylvania. In 1954 nam George Benson zijn debuutalbum op en ondertussen is de lijst van uitgebrachte albums ellenlang. Met deze "Walking To New Orleans" was het ondertussen al 6 jaar geleden dat hij nog nieuw materiaal uitbracht, toen met "Inspiration", een tribute aan Nat King Cole. Zijn paroles op de gitaar zijn zo goed als onveranderd gebleven en krijgen we tussen de rhythm 'n blues en rock 'n roll van destijds ook nog enkel jazzy rifjes.

Met Goerge Benson wandelen we dus richting New Orleans met in totaal 10 heerlijke nummers die een zweem van nostalgie komen op te roepen. Alle hens aan dek meteen met Chuck's "Nadine" uit de golden years van de sixties. Meteen al meedeinen vanaf nummer "One" dat belooft. De daaropvolgende millionseller "Ain’t That A Shame" werd geschreven door Fats Domino samen met zijn onafscheidelijke kompaan uit die periode, de Rhythm 'n blues en jazzmuzikant Dave Bartholomew. Dave kan je beschrijven als hofleverancier van Fats Domino. Op dit swingend nummer krijgen we ook meteen de "scat" talenten van George Benson te horen.

Het album is een grasduinen uit beide hun repertoire met nummers als "Rockin’ Chair " en het opzwepende "You Can’t Catch Me". Samen met dit laatste werd ook "Havana Moon" als singel uitgebracht door Chuck Berry in 1953. Na het gezapige " I Hear You Knocking" is het meteen terug tijd voor de rock 'n roll op "Memphis, Tennessee" uit 1959. Een nummer dat vele covers kende maar de succesvolste was die van Johnny Rivers in 1964.

Een album uitbrengen over de muziek uit New Orleans zonder Fats' " Walking To New Orleans" zou zoiets als te biecht gaan bij de duivel zijn. Een nummer waarop Fats en Dave hulp kregen van Bobby Charles voor het schrijven van deze "Swamp Pock" hit, gevolgd door het al even onmisbare "Blue Monday". Afsluiter van deze ""Walking To New Orleans" is het jazzy gebrachte "How You've Changed" van Chuck Berry. Whow dat deed nog eens deugd!

tracks:

01. Nadine (Is It You)
02. Ain’t That A Shame
03. Rockin’ Chair
04. You Can’t Catch Me
05. Havana Moon
06. I Hear You Knocking
07. Memphis, Tennessee
08. Walking To New Orleans
09. Blue Monday
10. How You’ve Changed