© Rootsville.eu

Georgina Peach & The Savoys (NL)
tiltle: I'm On My Way
music: Soul - Rhythm 'n Blues - Gospel
release date: 2019
label: El Toro
info artist: Georgina & The Savoys

© Rootsville 2019


Het leven kan vlug een andere wending nemen. De ene dag werk je nog als barmeid en de andere dag schiet je als een komeet de hoogte in op de rhythm 'n blues scène, dit overkwam Cheri Addo aka Gerogina Peach. Pas opgericht in 2018 kon ik ze al onmiddellijk beleven op de 43ste editie van het "Sjock Festival" te Gierle aka "Your Rock 'n Roll Highlight Of The Year", toen nog als "Georgina Peach & The Orginators". Niet alleen de naam van de band is veranderd maar zo heeft deze wervelende rhythm 'n blues sensatie begin dit jaar ook hun debuutalbum uitgebracht bij het gerenommeerde "El Toro Records". Alsof het nog niet voldoende is zijn ze reeds aan het werken aan een opvolger, dus dat belooft! "Georgina Peach & The Savoys" staan dit jaar ook op het "Gevarenwinkel Festival".


Georgina Peach - photo Sjock 2018 © Rootsville

Voor hun debuutalbum "I'm On My Way" zijn "Georgina Peach & The Savoys" gaan grasduinen in het rijk gevuld arsenaal van Soul, Rhythm 'n Blues en Gospel. Opener is een bewerking van Dolly Lyon's " Palm Of Your Hand" uit 1957, een rhythm 'n blues singer die in de late 50-ties van meer populariteit in Europa dan in haar thuisland de VS. Vervolgens starten we een wervelende rhythm 'n blues party bij het beluisteren van "Early Times" van Dennis Binder de blues en rock 'n roll pianist die veelal op tour was met namen als Earl Hooker. Het origineel werd uitgebracht in 1954 op "Modern Records".

Je voelt het al aankomen dat met deze "Georgina Peach & The Savoys" het een terug beleven wordt van die succesvolle Rhythm 'n Blues era. Ook de bewerking van de traditional "I'm On My Way (and I won't turn back)" krijgt een nieuw leven, een nummer dat ook in de early days werd opgenomen door de bluesinger Odetta. Liefhebbers van de James Hunter sound zullen meer dan tevreden zijn met deze versie van het door de Mexicaanse componist Albert Dominguez geschreven "Perfidia". Naast opnames door namen als Linda Rondstadt en Nat King Cole kende dit nummer ook een leven als instrumental, zoals het in 1960 uitgebrachte versie van The Ventures. Hier door "Georgina Peach & The Savoys" in een Carribean reggea jasje gestoken en zo meteen een floorfiller van formaat.

Het is altijd wel een beetje gevaarlijk wanneer je aan nummers van diva Etta James gaat komen. Gelukkig brengen ze niet zo maar een klakkeloos gekopieerde versie van die monsterhit "I"d Rather Go Blind" maar geven ze mede door de doordringende blazers er een geheel ander wending aan, op deze versie met een kippenvel moment door de saxophone solo. "Walking The Dog", en dan denken we uiteraard aan het funky soul origineel van Rufus Thomas. Ook op deze "I'm On My Way" wordt er meer schwung in gebracht en bevinden we ons eerder in de stomende clubs van Bourbon Street in New Orleans.

Met "If You Don't Think" van James Brown bevinden we ons terug in de begin jaren van James Brown & The Famous Flames. Hier opgenomen in dezelfde geest van het origineel uit 1956 en dus rhythm 'n blues ten top. "I Can't Help Myself" is misschien wel het buitenbeentje op deze plaat door inbreng van harmonica grooves. In een meer uptempo versie dan die van "The Four Tops" en eerder hellend naar de popcorn en soul era van een Donnie Elbert. Wanneer we het over popcorn muziek hebben komen we zo uit bij een beklijvende versie van Barbara George haar "I Know" en begin ik zo terug te verlangen naar ver voorbij gevlogen periodes waar muziek nog diende om op te kunnen dansen. Op deze versie met de aanstekelijke bariton sax beat van Evert en tenor sax solo van Mikkel v/d Meulen en probeer dan maar eens stil te blijven zitten, grrrrr.

Ze geven er nog een lap op met "Honey Hush" van blues shouter Big Joe Wiliams, een nummer dat in feite werd geschreven door Big Joe's vrouw Lou Willie Turner maar waarbij de credits worden toegeschreven aan Piney Brown, de eigenaar van "The Sunset" waar Big Joe Turner speelde. Kan iedereen nog volgen? :-). Ook al is "God Trying To Get Your Attention" geschreven door de vandaag de dag alom geprezen bluesman Keb' Mo, toch betreft het hier alsof we een traditioneel gospel nummer te horen krijgen in de geest van een beetje Memphis soul met een twang rifje, hallelujah!

Afsluiter is "Money (That's What I Want)" van Tamla Motown stichter Berry Gordy en Janie Bradford en helaas komt er aan deze party van howlin' Georgina Peach hiermee een einde en wat nu? Reply drukken natuurlijk en dan maar wachten op plaat #2. Deze "I'm On My Way" van "Georgina Peach & The Savoys" is een debuut dat kan tellen, zet de stoelen maar alvast aan de kant 'cause she's on her way...en jazeker als voormalig popcorn spinner is dit mijn dada!

tracks:

01. Palm Of Your Hand
02. Early Times
03. I’m On My Way
04. Perfidia
05. I’d Rather Go Blind
06. Walking The Dog
07. If YouDon’t Think
08. I Can’t Help Myself
09. I Know (YouDon’t Love Me No More)
10. Honey Hush
11. God Trying To Get Your Attention
12. Money

musicians:

Cheri "Georgina Peach" Addo: vocals
Jerome van Gasteren: guitar
Roy Raaijmakers: piano, organ
Evert Hoedt: tenor & baritone saxophone
Mikkel v/d Meulen: tenor & baritone saxophone
Martin Ubaghs: bass
Darryl Ciggaar: drums

special guests:

Gijs de Jong: percussion
Roel Blommers: percussion
Mischa van Dalsen: harmonica on #8