© Rootsville.eu

Gordie MacKeeman & His Rhythm Boys (Can)
tiltle: Dreamland
music: Roots - Americana
release date: 2019
info artist: Gordie MacKeeman

© Rootsville 2019

 

Het nieuwste album van Gordie MacKeeman & His Rhythm Boys is er eentje om je te laten dansen. “Dreamland” is een oorworm met 13 tracks, die leven brengt in de brouwerij. Sommigen onder ons kennen deze sympathieke Canadees nog van zijn passage op Duvel Blues enkele jaren geleden. Schitterend optreden was dat.

Weinig rustpunten op dit album. We krijgen dertien nummers die tot de nok gevuld zijn met stevige ritmes. Ongeacht hoe snel of langzaam het tempo is, voor het grootste deel is er deze gestage hartslag die aanwezig is. Een pulserende ader loopt door de tracklijst en leidt ons van begin tot einde. Dit concept is meteen duidelijk. De openingstracks bezitten veel energie en plezier, met name het instrumentale op het tweede nummer.

Er is ook een tijdloos gevoel aan het album dat de groep heeft weten te bereiken, terwijl het nog steeds duidelijk is in hun waardering voor ouderwetse deuntjes. "Like It That Way" voelt als deze klassieker waar je al heel lang mee op de radio meezingt. De band geeft ons slechts twee nummers om te stoppen en op adem te komen. Het titelnummer is meer dan twee minuten van prachtige strijkers en vocals, voordat de dromerige teksten binnenkomen om ons in slaap te zingen. "Why I'm Right" speelt ook op een zachtere toon, maar er is nog steeds een beetje van dat kloppend hart waar we aan gewend zijn geraakt.

Misschien wel de meest verrassende toevoeging op dit album is de cover van de groep van "Run With Us", het themalied van de jaren 80 cartoon The Raccoons. Het klinkt als de soundtrack van een snelle achtervolging in een oude westernfilm. Er zijn een paar andere covers op het album die minder uit de verf komen, maar net zo bevredigend zijn. Hun versie van Gene MacLellan's "Just Want To Be Loved By You" is gelukkig en luchtig, een mooie match met de eenvoudige boodschap van de songtekst. De soing "Stop Stop Stop" van de Hollies grijpt  je meteen vanaf het begin aan met zijn aanstekelijke beat.

Dit album is puur plezier. De teksten kunnen serieus en betekenisvol zijn, maar de band neemt zichzelf ook niet al te serieus. Het is duidelijk dat ze op de een of andere manier een album willen samenstellen dat een glimlach op ieders gezicht zal toveren, en ze hebben die missie zeker volbracht.

tracks:

1.Just Want To Be Loved By You
2.Four String Polka
3.Stop Stop Stop
4.Strength In Numbers
5.Like It That Way
6.Dreamland
7.Morning Train
8.Honey
9.Run With Us
10.Western Reel Medley
11.Sittin' In a Bar
12.Said Too Much
13.Why I'm Right

musicians:

Gordie MacKeeman - fiddle, vocals
Peter Cann - guitar, vocals
Thomas Webb - upright bass, banjo, vocals
Jason Burbine - drums, bass