© Rootsville.eu

Grady Champion (US)
tiltle: Steppin’ In – A Tribute To Z.Z.Hill
music: Blues
release date: 2019
label: Malaco Records
info artist:
Grady Champion

© Rootsville 2019

 

Grady Champion verspilde geen tijd aan de kern van de zaak door zijn nieuwste release te openen met 'Down Home Blues', een nummer dat het bekendste blueslied uit de jaren tachtig werd genoemd. Het 11e album van Champion, "Steppin 'In," is een liefdevolle hommage aan een andere artiest van Malaco Records, de grote Z.Z. Hill, die vooral bekend is om zijn opnames in de jaren 70 en vroege jaren 80, waaronder zijn album uit 1982 voor het label 'Down Home', dat bijna twee jaar in de Billboard soulalbum-charts bleef. Champion is een voorvechter voor de combinatie van authentieke Mississippi-blues en hedendaagse soul-styling bedacht door Z.Z. Hill die hielp om de blues te herstellen naar het moderne zwarte bewustzijn.

De voltallige band geeft 'Shade Tree Mechanic,' uit Hill's album uit 1983, 'I'm A Blues Man', de volledige swingende behandling die het verdient door vrolijke riffs en natuurlijk Champions beroemde bluesharp toe te voegen.

De Jackson Horns sluiten zich aan bij het feest in 'Someone Else Is Steppin' In '. Cotton neemt zijn gitaar op in het tragere nummertje 'Bump And Grind'. Vervolgens stapt Grady recht in Z.Z. Hill's schoenen voor het autobiografische 'I'm A Blues Man'. Wesleys leadgitaar schittert op het verhaal van een man die verkeerd heeft gedaan 'Open House At My House' en een ander blues-prototype uit Hill's album uit 1982, 'The Rhythm And The Blues'.  'Who You Been It Giving It To’is met liefde bereid. De met blazers gevoede 'Three Into Two Will not Go' is een knap stukje Memphis Soul en de verzameling songs zou niet compleet zijn zonder Hill's eerste hit voor het Malaco-label 'Cheating In The Next Room.' 'Right Arm For Your Love' wordt afgeleverd met vernieuwde energie en Cotton vuurt de openingslijnen af van een ander kenmerkend nummer 'Down Home' gevolgd door de vurige blues 'Everybody Knows About My Good Thing.'

Champion wijdt het album aan Hill's grootste fan, zijn eigen moeder Jerry Dean Champion, die hem heeft geschoold in de kennis van haar favoriete bluesman door de platen van Z.Z. Hill op hun boerderij in Canton, Mississippi, grijs te draaien. Met 'Steppin' In 'brengt Champion een eerbetoon aan de twee mensen die hem het meest aan het hart liggen.

tracks:

01. Down Home Blues
02. Shade Tree Mechanic
03. Someone Else Is Steppin' In
04. Bump And Grind
05. I'm A Blues Man
06. Open House At My House
07. Who You Been Giving It To
08. Three Into Two Won't Go
09. Cheating In The Next Room
10. Right Arm For Your Love
11. Everybody Knows About My Good Thing
12. When It Rains It Pours

musicians:

Grady Champion - harp en vocals
Will Wesley – gitaar
Frederick Demby Sr. – bas
Sam Brady - toetsen
Edward Rayshad Smith – drums

Special guests:
Eddie Cotton - The Jackson Horns - Jewel Bass en Lahlah Devine