© Rootsville.eu

Handkerchief (B)
tiltle: Mutiny Ballads (EP-Vinyl)
music: Roots - Ska - Gypsy
release date: 2019
label: Bonnie & Chief Production
info artist: Handkerchief

© Rootsville 2019


Handerchief, die Antwerpse roots & more sensatie die we helaas veel te weinig op onze podia zien hebben nieuw materiaal uit. Na hun debuutplaat "Dancin' Bones" (album report) uit 2015 werd het even stil rond deze formatie. In 2017 stonden ze er dan plots terug en dit keer met een dubbel vinyl dat luisterde naar de titel "Sea-Rain-River" (album report). Deze "Handkerchief" in een vakje plaatsen is haast onmogelijk omdat hun muziek bestaat uit een rollercoaster van stijlen, ook "Fun" behoort tot zo een vakje.

Vorig jaar heb ik ze gelukkig twee maal aan het werk kunnen zien en moest ik telkens een poos bekomen als gevolge van een muzikaal orgasme ('t Nieuwhuys Hoegaarden). Dit jaar stonden ze aangevinkt bij "Mind Your Head Sessions" maar enkele factoren kwamen toen roet in het eten gooien, zoals bijvoorbeeld de afwezigheid van de vrouwelijke zakdoekjes Lies en Nele :-) Een gevoel van blijheid veroverde me toen ik een berichtje kreeg van Cristof dat deze "Mutiny Ballads" er zat aan te komen.

Het betreft hier een uitgave met daarop vier originals. Sinds de nieuwe bezetting klinken deze "Handkerchief" nog voller, nog uitbundiger, met nog zoveel meer joi de vivre. Hun "live" optredens zijn gevuld met zoveel begeestering dat het haast niet te vatten is. Daar waar hun albums pareltjes van muzikaal vernuft zijn blijft er bij jezelf een leemte achter wanneer je ze nog niet hebt kunnen beleven, want een "live" concert van deze "Handkerchief" dat maakt het pas volledig af.

De hese "à la Waits" klankintonatie van Cristof samen met de volledige orkestratie van deze uitmuntende muzikanten maken dat je alles rondom je komt te vergeten en je jezelf in een roes van muzikaal vernuft laat meeslepen alsof je deel uit maakt van deze groep. Voor opener "Mathilda" werden de lyrics geschreven door Cristof en verzamelde de ganse meute zich rond hem om het muzikaal te vervolledigen. Niet meteen een ballad en zeker ook al geen tearjerker als de "Mathilda" van de Louisiana swamp band "Cookie and The Cupcakes", maar een volledige beleving zoals enkel deze "Handkerchief" het kan brengen. Een nummer waarin je alles kan terugvinden waar ze voor staan, een nummer ook in de sfeer van hun "Barbershop Bruno" uit hun debuutplaat.

Met het daaropvolgende "Blues on Parade" kom je bij iets totaal anders terecht. Hiervoor tekenden Cristof Annaert en Nele Paelinck waarmee ze je midden naar "Bourbon Street" lijken te transporteren, alsof we met z'n allen als "Grand Marshall", en onze handkerchiefs al draaiend in de lucht, de toon aangeven voor een onvervalste "Funeral March". Bij "The Basement" gaan de cretits naar Lien Vandeburie en lijkt je met deze ballad midden in een theatrale circus voorstelling te belanden. Een nummer met ook een ietwat morbide ondertoon.

Tragiek weerom in het afsluitende ""Leaving Harbour Slow" en het is niet meteen duidelijk dat het hier een sequel betreft van hun op het vorige album verschenen "Leaving Harbour", wel een zeemanslied tout court. Verdronken zijn we niet ondanks de vele emoties tijdens het beluisteren van deze "Mutiny Ballads", genoten hebben we des te meer. Ladies and Gents we give you "Handkerchief" en geloof me dit is puur Belgisch!. Op 11 mei in de "Missy Sippy" te Gent!!!

tracks:

01 Mathilda
02 Blues on Parade
03 The Basement
04 Leaving Harbour Slow

musicians:

Cristof Annaert: guitar, vocals
Simon Beeckaert: double bass
Tijs Bonner: keys
Floris De Smet: bass sax
Tom De Wilde: drum, percussion
Sebastien Fischer: baritone sax
Nele Paelinck: vilin, accordion, vocals
Reinhout Reggers: tenor sax
Lies Vandeburrie: trumpet, vocals

guests:

Gunter Nagels: additional vocals
Gregor Engelen: additional vocals