© Rootsville.eu

Hazmat Modine (US)
tiltle: Box Of Breath
music: Blues - Gypsy - NOLA
release date: 2018
info artist: Hazmat Modine

© Rootsville 2019


Dertien jaar na hun debuutalbum "Bahamut" is er nu deze "Box Of Breath" van de in NYC gevestigde "Hazmat Modine". In 2011 brachten ze "Cicade" uit en in 2017 speelden ze "De Roma" plat met in de vitrine hun "Extra-Deluxe-Supreme" Toen met in het voorprogramma onze legendarische "The Rhythm Junks". "Hazmat Modine" is een collectief rond bandleider Wade Schuman. Ze brengen blues met een kantje eraan en mixen in hun stijl al het goede van NOLA, Gypsy, Western Swing en Jazz. Het is omdat ze uit de "Big Apple" komen en er een promotiemolen ronddraait want ook in België hebben we een al even zo spontane bende die luisteren naar de naam "Handkerchief". In het kader van deze "Box Of Breath", een album dat tot stand kwam door crowdfunding zullen ze hier in België ook te zien zijn op "Duvel Blues" op 25 mei.

Hun signature bestaat uit muziek met steeds maar weer subtiele tempowisselingen dit teweeg gebracht door bijzondere instrumenten als sousafoon of een Hawaïaanse steelgitaar en een schitterende blazerspartij. Arrangementen die gewoonweg als subliem kunnen worden beschreven en dit gebracht met een onwaarschijnlijke dosis passie waarbij superlatieven soms te kort schieten. Het album werd vorig jaar uitgebracht in hun moederland en zo kwamen ze in juni van vorig jaar al terecht in het Duitse Hildesheim en in "Luxor Live" in het Nederlandse Arnhem. Deze "Box of Breath" kent nu zijn moment de gloire door de nieuwe European Tour" die ermee verbonden is. Sinds hun debuut album "Bahamut" uit 2007 reisden ze al zowat heel de wereld af.

Opener van het album is "Ain’t Going That Way" waarna de titeltrack titeltrack "Box Of Breath" volgt, eentje tussen Hokum en Nola. Ook met "Be There" trekken Wade Schuman en zijn "Hazmat Modine" richting New Orleans net als bij het funky geïnspireerde "Crust of Bread" wat ons dan weer aan de legendarische "The Meters" doet denken. Intiemere nummers als "Dark River" worden dan weer gedragen door het bluesy harmonica werk van Wade Schuman.

Met "Delivery Man" laten ze een gypsy sfeer zich meestermaken van dit nummer dit mede door de inbreng van de blazers met als highlight de Klezmer aanvoelende klarinet van Steve Elson. Afsluiten doen ze met het reeds uit 2017 afstammende "Hoarder", een nummer dat zowat de ganse bezieling van deze "Hazmat Modine" weergeeft. Alsof je op een "New Orleans Funeral" terecht bent gekomen.

tracks:

01 Ain’t Going That Way
02 Box Of Breath
03 Be There
04 Lonely Man
05 Get Get Out
06 In Our Home
07 Crust Of Bread 
08 Dark River
09 Delivery Man
10 Lazy Time 
11 Hoarder

musicians:

Wade Schuman: lead vocals and harmonica, guitar, pan flute, penny whistle
Joseph Daley: tuba, Sousaphone
Pamela Fleming: trumpet, flugelhorn
Steve Elson: saxophone, duduk, Clarinet, Flute
Erik DellaPenna: guitar, banjo, vocals
Patrick Simard: Drums
Reut Regev, Trombone
Charlie Burnham, Violin