© Rootsville.eu

Heathen Apostles (US)
tiltle: Dust To Dust
music: Americana Noir - Bloodgrass
release date: 2019
label: Ratchet Blade records
info artist: Heathen Apostles

© Rootsville 2019


Met deze "Heathen Apostles" zitten we in de dark side van de muziek. We bevinden ons bij de Americana Noir" oftewel "Bloodgrass" zoals ze het zelf komen te noemen. Deze "Heathen Apostles" bestaan uit Mather Louth, Chopper Franklin, Thomas Lorioux en Luis Mascaro en hebben als woonplaats niet minder dan de "City of Angels" aka Los Angeles in Californië. Punkrock veteraan "Chopper Franklin" is niet van de minste want hij speelde al bij groepen als "The Cramps" en "Nick Curran & The Lowlifes" en dat zijn meteen al namen die uit de box springen. Samen met femme fatale "Mather Louth" kwam de wederzijdse bewondering voor moordballaden, "Americana Noir" en "Memento Mori" in beeld en al vlug ontstond zo "Heathen Apostles". Met het aansluiten van Thomas Lorioux en Luis Mascaro was de band dan volledig.

Deze "Dust To Dust" is hun 5de album en brengt hen zo ook in Europa voor de voorstelling van hun nieuwe album. Op het album vinden we 13 nummers terug waarvan zo goed als alle songs een creatie zijn van Mather Louth en Chopper Franklin. haast allen want enkel de traditional "In The Pines" is de uitzondering op de regel. Opener op het album is "Burn In To The Ground" waarbij ze al meteen de kenmerken van hun muziek komen te etaleren. Een mix van Gothic en Americana waarmee ze hun eigen sound komen te creëren. Een sound waarbij de lyrics meestal donkerder zijn dan de melodieën.

De rode draad doorheen het album is naast de krachtige en duidelijke klankkluer van Mather Louth ook nog het doordringende vioolspel van Luis Mascaro, dit allemaal versterkt door multi-instrumentalist Chopper Franklin en double bass player Thomas Lorioux. deze mix van twee tegenstrijdige richtingen in de hedendaagse muziekscène lijkt wonderwel te werken bij deze "Heathen Apostles". Van dreigende nummers als "Two For The Road" over morbide aanvoelende ballads als "The Bride" weten ze een sfeer te creëren die één is met hun manier van spelen en leven. Een absolute connectie van duistere en soms griezelig aanvoelende esthetiek samenbrengen met de gotische muziek en kunst is deze "Heathen Apostles" zonder al teveel moeite, en in een perfecte balans, gelukt.

Uit de box springend of toch weer niet is de traditional "In The Pines" een nummer dat zijn ganse bestaan al een sluier van donkere mystiek met zich meedraagt. Zeer morbid aanvoelend is ook zonder meer "Easeful Death" maar dan lijkt alles weer op te klaren door het brengen van "The Fall". Afsluiter van deze "Dust To Dust" is "Out Of The Ground" en daarmee hadden we dan een meer dan gesmaakte kennismaking met deze "Gothic Outlaws".

tracks:

01 Burn In To The Ground
02 Rise
03 Two For The Road
04 One True Belief
05 The Bride
06 Paradise Lost
07 Where The Waters Meet
08 Home Sweet Holmes
09 In The Pines
10 Easeful Death
11 Trough The Forest, Trough The Trees
12 The Fall
13 Out Of The Ground

musicians:

Mather Louth: vocals
Chopper Franklin: guitar, banjo, mandolin, keys, drums
Thomas Lorioux: upright bass
Luis Mascaron: violin