© Rootsville.eu

Henrik Cederblom (SE)
tiltle: Zobop
music: Fusion Jazz
release date: 2019
promotion: Hemifrån (Peter Holmstedt)
info artist:
Henrik Cederblom

© Rootsville 2019


Henrik Cederblom heeft gitaar gespeeld bij namen als Freddie Wadling, Daniel Lemma, Sofia Karlsson en Timo Räisänen, en is ook bekend om zijn werk met de Zweedse Grammis-bekroonde band Den Fule. Het begon allemaal in het midden van de jaren 80 in rock en soul-bands, maar in 1989, begon hij samen te werken met een aantal muzikanten uit de wereld en folkgemeenschap in Göteborg. Dit leidde ertoe dat Henrik Cederblom met Simbi speelde, een band die hun eigen versie van Haïtiaanse muziek doet, en later "Den Fule vormde", waar ze een originele stijl van het spelen van Zweedse instrumentale folk ontwikkelden.

Met zijn nieuwe album "Zobop" kiest hij resoluut voor Fusion. Een album dat zich laat kenmerken door zijn melodiën maar ook door de funky en jazzy grooves zoals op "Fillevaeren". Het Quartet dat hem ondersteund op deze "Zobop" bestaat naast hemzelf ook nog uit Tapha Ndiongue (drums), Viktor Turegård (bass), Sten Källman (sax, percussion). Op titeltrack "Zobop" krijgen ze het gezelschap van de percussionist Finn Björnulfson.

Met "Zobop" brengt Henrik Cederblom verschillende stijlen samen waardoor dit album zoder meer kan worden ondergebracht als "Fusion". Soms met enkele improvisaties van folk invloeden dan weer geïntegreerd in Jazz. Zonder meer een krachtig en hoogstaand album. Naast zijn "Zobop" tour is Henrik ook nog op doorreis door Zweden met Mia Skäringer Lazar.

tracks:

  1. Giragala
  2. Fillevaeren
  3. Franx
  4. Sköldpadden
  5. Drömmen
  6. Happy Buddha
  7. Bergrummet

musicians:

Viktor Turegard (Bass)
Tapha Indiongue (Drums)
Sten Källman (Tenor and Soprano Sax)
Henrik Cederblom (Electric Guitar, Lapsteel, Beats)
Finn Björnulfson (Percussion on track 7 ‘Zobop’)