© Rootsville.eu

Jaime Michaels (US)
tiltle: If You Fall
music: singer-songwriter
release date: 2019
label: Appaloosa Records
promotion: Hemifrån (Peter Holmstedt)
info artist: Jaime Michaels

© Rootsville 2019


Jaime Michaels staat bekend om zijn mooie poëtische nummers. Zijn stem voelt vriendelijk aan, zijn teksten schitteren in alle eenvoud. Terwijl het muzikale schrijven voornamelijk wordt uitgedrukt met elektro-akoestische accenten, doen de ballads denken aan een midden tussen folk en Americana.

Dertien albums in carrière, onderstrepen zijn liefde voor muziek. Ook voor giegene sie zelfs aan het einde van de jaren zestig werden geboren. Hij groeide artistiek op in New England, vervolgens voor een korte tijd in South Carolina, aan het roer van de Truly Dangerous Swamp Band, vondt eindelijk de juiste maat, in Santa Fé in New Mexico, waar hij een associatie vormde met Jono Manson, een oude bekende ook voor het publiek Italiaans, dat de meeste van de meest recente albums produceerde. "If You Fall" volgt drie jaar van het al succesvolle "Once Upon a Different Time", het album dat hem debuteerde bij Appaloosa, het Italiaanse label dat veel aandacht besteedt aan Americana.

Met "If You Fall" heeft hij voor een keer zijn koers omgekeerd, in die zin dat het, naast de onvermijdelijke vertalingen in het Italiaans ook een enkelvoudige Engelse versie van Rimmel van Francesco De Gregori voorstelt, aangepast naar de kwaliteiten van Michaels. Met een zorgvuldig samen werken met Jono Manson en Andrea Parodi. Het lijkt erop dat De Gregori zelf de versie heeft gewaardeerd. Van de zoete ballads "Any Given Moment" en "Red Buddha Laugh"s, in de ijle en jazzed "Almost Dedalous", tot de zoete landelijke afsluiting van "Snowing on Raton", een weinig gebruikt nummer van Townes Van Zandt, waar het uitkomt het heldere geluid van de stalen gitaar van Jon Graboff.

tracks:

01 If You Fall
02 Any Given Moment
03 Red Buddha Laughs
04 Bag o'Bones
05 Almost Deadalus
06 Rimmel
07 So It Goes
08 I Am Only (What I Am)
09 They Call Me Hank
10 You Think You Know
11 Carnival Town

bonus track:

12 Snowing on Raton