© Rootsville.eu

James Fernando (US)
tiltle: The Lonely Sailor
music: Jazz
release date: february 08, 2019
label: independent
info artist: James Fernando
promotion: Kari-On Productions (Kari Gaffney)

© Rootsville 2019


De muzikale reis van James Fernando begon toen hij op vijfjarige leeftijd klassieke piano begon te spelen. Hij werd voor het eerst blootgesteld aan jazz op de middelbare school en werd al snel verliefd op het genre, en werkte meedogenloos om zijn vaardigheden te ontwikkelen. Op de middelbare school ontving James onderscheidingen van zowel Downbeat Magazine als de National Young Arts Foundation en werd hij genomineerd voor de Jazz Fellowship Awards van de American Pianists Association. Hij was ook geselecteerd voor de prestigieuze Jazz Band of America, evenals voor de Berklee Summer Jazz Workshop, waardoor hij stevig tot de elite-muzikanten van zijn leeftijdsgroep behoorde. James studeerde aan het Berklee College of Music aan een beurs, waar hij summa cum laude afstudeerde na slechts drie jaar studeren.

Kort na zijn afstuderen ging James op tournee met de legendarische saxofonist Chris Wang (Paul Motion, Charlie Haden, Steve Swallow, Bill Frisell). Hoogtepunten van die tour zijn onder andere optredens in het Regattabar in Boston en Dizzy's Club Coca-Cola in het Lincoln Center in New York City. Na zijn terugkeer uit die tour bezocht hij de historische Banff International Workshop in Jazz & Creative Music. Tijdens deze workshop ontmoette hij de in Toronto wonende zanger en componist Mingjia Chen, met wie hij zijn debuutalbum Extended Layover opnam en uitbracht. James is van plan zijn eerste soloalbum, getiteld The Lonely Sailor, in februari 2019 uit te brengen.

Centraal in mijn kunstenaarschap ligt het concept van expansie. Jazz is een muziek waar ik dol op ben geworden sinds ik het begon te spelen als een zesde grader, maar naarmate ik ouder werd, ben ik de beperkingen ervan gaan begrijpen. Een voorbeeld van deze beperkingen is hoe jazzpianisten gewoonlijk akkoordwisselingen in de linkerhand spelen en melodieën in de rechterhand, waarbij veel van de mogelijkheden van het instrument worden genegeerd. Door de studie van vele solo-pianowerken van Chopin - die het volledige instrument op buitengewone manieren gebruiken - creëerde ik The Lonely Sailor door klassieke texturen met jazzvocabulaire te vermengen en zo het concept van jazz uit te breiden.

Ik heb ook het geluid van de piano zelf uitgebreid met behulp van wat ik de elektronisch versterkte piano noem. Om dit te bereiken, plaatste ik contactmicrofoons op de piano en leidde het geluid door mijn computer terwijl ik de software bestuurde met een voetpedaal. Het effect is dat de akoestische piano altijd hoorbaar is, maar er zijn elektronische elementen die het hele album binnenkomen en verlaten.

Al deze uitbreiding vindt plaats terwijl het verhaal van persoonlijke groei wordt verteld. Het album gaat over een man die door de zee vaart. Terwijl hij zijn reis voortzet, verandert de soundscape van puur akoestisch naar bijna volledig elektronisch, wat de ontwikkeling van zijn reis weerspiegelt. Net zoals mijn muzikale concept kijkt de hoofdpersoon naar onbekend terrein op zoek naar een betere plek.

tracks:

1. The Lonely Sailor
2. Untold
3. The Journey Within
4. Ancient Lullaby
5. Troubled Waters
6. The Other Side of the Storm
7. The Last Sunset at Sea
8. Where the Grass is Greener

musicians:

James Fernando: piano