© Rootsville.eu

Janiva Magness (US)
tiltle: Change in the Weather
music: Blues, Roots, Soul
release date: september 13, 2019
label: Blue Élan Records
info artist: Janiva Magness
promotion: Frank Roszak Radio Promotions (US)

© Rootsville 2019


Er zijn zo van die artiesten die bij iemand in de bovenste lade komen te liggen en een zo iemand is voor mij "Janiva Magness". Deze soulvolle bluessinger draag ik al meer dan 20 jaar lang in het hart. Haar albums van destijds, zoals "My Bad Luck Soul" uit 1999 met daarop ook Kid Ramos ligt steeds binnen handbereik. Ook de soulvolle albums als "Do I Move You?" (2006) en "The Devil is An Angel Too" (2010) worden nog met regelmaat in de speler gestoken. Als die hard fan moest ik 2 jaar geleden niet al te lang nadenken op de vraag of we met haar een babbel zouden willen hebben. Een interview daar staan we steeds weigerachtig tegenover maar dit zou anders zijn. Dit was meteen uit haar hart en dus werd het zelfs meer dan een gesprek, het werd een zeer emotioneel geladen verhaal met een lach en een traan (spotlight Janiva).


Janiva Magness (2017) © Rootsville

Haar laatste wapenfeit op de platenmarkt was vorig jaar met het album "Love is An Army" en reeds opnieuw komt er op 13 september een nieuw album uit, en wat voor eentje! Met deze "Change in the Weather" belicht deze diva het werk ban een andere grootheid, John Fogerty. Voor de luisteraar ervan meteen twee vliegen in een klap want naast de soulvolle klankkleur van Janiva Magness gaan we terug in de tijd met het werk van John Fogerty en wie is vroeger niet uit de bol gegaan met de hits van "Creedence Clearwater Revival". Deze "Change in the Weather" brengt zowel het heden als verleden van John Fogerty aan bod en voor de opnamen kon Janiva Magness zelfs rekenen op namen als de Texaan Sam Morrow en levende legende Taj Mahal.

Opener is "Change in the Weather" en daarmee krijgen we dadelijk een beeld van de soulvolle en krachtige stem van Janiva zich leent to deze muzike van Fogerty. Op het Southern rock getinte "Lodi" brengt Janiva een duet met Sam Morrow, en het is meteen bullseye. Ook de hits zoals "Someday Never Comes" en het zinderende "Have You Ever Seen The Rain" krijgen hier met dit nieuwe arrangement een nieuw leven toegemeten.

Prachtig is zonder meer het countrybluesje "Don’t You Wish It Was True", een meesterlijk duet met niemand minder dan Taj Mahal. Ook "Bad Moon Rising" laat het meteen rocken net als de floorfiller "Fortunate Son". Vrolijk wordt er afgesloten met "Lookin’ Out My Back Door". Janiva Magness sings John Fogerty, een meesterzet! Misschien kan dame Magness nu ook nog een nieuwe carrière move in country overwegen?

tracks:

01. Change In The Weather
02. Lodi (feat. Sam Morrow)
03. Someday Never Comes
04. Wrote A Song For Everyone
05. Don’t You Wish It Was True (feat. Taj Mahal)
06. Have You Ever Seen The Rain
07. Bad Moon Rising
08. Blueboy
09. Fortunate Son
10. Deja Vu (All Over Again)
11. A Hundred And Ten In The Shade
12. Lookin’ Out My Back Door