© Rootsville.eu

Jeffrey Halford and the Healers (US)
tiltle: West Towards South
music: Americana
year: 2019
label: Floating Records
info artist: Jeffrey Halford
info promotion: JohThema Promotions (Jan Janssen)

© Rootsville 2019


Het is van 2017 geleden dat we nog eens nieuw werk mochten aanhoren van de uit Dallas TX komende Jeffrey Halford. Toen met "Lo-Fi Dreams". Nu met deze "West Toward South" krijgen we terug een 10 nummers tellende album met daarop de fijnst Americana die er te vinden is. Geïnspireerd door straatmuzikanten in San Francisco als Harry Spider en Jimmy Ventilator begon ook zijn carrière als 'bukser' op 18-jarige leeftijd. Zijn eerste eigen band kreeg als naam "The Snappers" en met deze formatie trok hij meer dan 4 jaar de hort op samen met "The Blasters" en "The Beat Farmers".

Ondanks het rauwe van Jeffreys stem en de soms donkere stemming van deze "West Toward South" voelt dit album toch ook in hetzelfde moment luchtig aan. Opener is de titeltrack van het album en is een donkere samen brengen van gesproken woorden tot het tenslotte uitmondt in een ietwat swampy bluesje. Alt-country dan met het met Twang gevulde "Deeper Than Hell".

"Dead Mans Hand" lijkt wel of het geschreven en gebracht wordt door een Tom Waits waarna we terug Jeffrey's backyard country krijgen te horen op "Willa Jean". Alle nummers ademen de sfeer uit van de muziek zoals we die kennen uit het diepe zuiden van Amerika. Daar waar ik tamelijk onder de indruk was van Jeffrey's vorige album wordt dit nu nog eens extra bevestigd.

Op "Sea Of Cortez" krijgen we dan een fingerpickin' Jeffrey te horen in een meer intiemere mood dan de vorige nummers. Aangestuurd door violen volgt er dan met "Geronimo" een nummer waarbij Jeffrey tot in je vel komt te kruipen. Afsluiter is dan "The Ballad Of Ambrose And Cyrus", Americana pur sang, nu met een Mexicaans tintje!

tracks:

01. West Towards South
02. Deeper Than Hell
03. Dead Mans Hand
04. Willa Jean
05. Three Quarter Moon
06. A Town Called Slow
07. Sea Of Cortez
08. Gallows
09. Geronimo
10. The Ballad Of Ambrose And Cyrus

Musicians:

Jeffrey Halford
Adam Rossi
Bill MacBeath

special guests:

Tom Heyman
Don Zimmler
Mark Karan
Dave Coltrara
Alyssa Joy Claffey
Kevin White
Scott Amendola