© Rootsville.eu

Jim Stephens (US)
tiltle: Yellow River
music: Nola - Soul - Jazz
release date: 2019
label: Ropeadope Records
info artist: Jim Stephens

© Rootsville 2019


Met deze "Yellow River" komt Jim Stephens zijn missie voort te zetten om de roots van de muziek volledig te ontluiken. Na Jim's soul debuut in 2016 op "Ropeadope Records" is deze "Yellow River" het productieve resultaat en zijn 4de album in amper 36 maanden. Het werd een mix van beide werelden waarin Jim leeft, New Orleans en Philly.

Yellow River brengt een aantal van Stephens 'All-Star New Orleans en Philly-collectieven samen voor een resultaat met 10 nummers die diep geworteld zijn in Jazz, Soul, Blues en Funk. Het album werd voornamelijk gedurende 2 dagen opgenomen in de legendarische Esplanade Studios in New Orleans. Stephens schreef 6 van de liedjes, terwijl hij covernummers en traditioneel evangelie personaliseerde en opnieuw verwerkte zoals het wervelend gospel nummer "Old Time Religion". Opnieuw leverde hij de productie en arrangementen af ​​terwijl hij lap steel, gitaar en mondharmonica speelde.

Grammy-winnaar, Shaun Martin, back-to-back # 1 jazzplaten als pianist op Ropeadope, voegt zich bij de band als pianist voor 5 van de 10 nummers, waarbij Deej Roisin Martin begeleidt op orgel en de leiding neemt aan de andere piano nummers. Will Winborne Jr., een integraal lid van Stephens 'band, en treedt regelmatig op met BoyWonder, The Village People en opkomende hiphop sterren XPresidents, leent zijn orgel en rhodo's werk aan het titelnummer en begeleidt Martin op orgel op Stephens 'Norah Jones'-geïnspireerde versie van' Bessie Smith 'van The Band.

De hoornsectie bevat een paar levende legenden in Big Sam Williams en Jeffrey T. Watkins (de hoorndirecteur van James Brown voor de laatste 12 jaar van Brown's carrière, nu met de New Orleans Suspects, die bovenop zijn tenor-werk instapte voor de fijne kneepjes en het afronden van de richting van de hoorn op het album). Ze worden vergezeld door de elite-talenten van Lori LaPatka op altsax en Ian Smith op trompet. De ritmesecties zijn onderverdeeld in 3 groepen met: Jerry JBLAKK Henderson en Milk Williams van Big Sam’s Funky Nation; Sam Price van Honey Island Swamp Band; en Sam Shahin en Noah Young van de band Naughty Professor en Big Freedia.

De band van Stephens heeft 3 verbazingwekkende vocale talenten in Ja-Tun Thomas, Andre "BoyWonder" Coles (die ook gitaar speelt op het album), en Ariel Skye, die allemaal schitteren op duetten en solo-optredens. Vooral op Stephens nieuwe arrangementen van de Ike en Tina Turner-klassieker "Working Together". Skye schittert vooral op Stephens 'compositie' Spend My Life ', met wie ze in duet samenwerkt met Shaun Martin, in aantoonbaar de beste uitvoering van Martin tot nu toe. De voorstelling wordt prachtig begeleid door Sam Price en Sam Shahin.

Een bijzoner swingend en prachtig album met ongekende hoogten deze "Yellow River" Party Time!

tracks:

01 Torture Me
02 Spend My Life
03 Old Time Religion
04 Keep On
05 Rice n’ Greens
06 Call It What It Is
07 Bessie Smith
08 Yellow River
09 Not Alone
10 Working Together