© Rootsville.eu

Jimbo Mathus (US)
tiltle: Incinerator
music: Country Blues
release date: 2019
label: Big Legal Mess/FatPossum
info artist:
Jimbo Mathus

© Rootsville 2019

 

Jimbo Mathus heeft veel aandacht besteed aan zijn dagen bij Squirrel Nut Zippers omdat hij niet tevreden is om hetzelfde soort album herhaaldelijk te maken. Incinerator  heeft een duidelijk country gevoel, maar niet in de trant van de country dat je op de radio hoort. Een deel van Mathus 'verkenning van is te horen in het openingsnummer. Met de harmonieuze zang en de muziek heeft 'You Are like a Song' het gevoel van een Carter Family-nummer. De roots van dit nummer liggen in de gospelklanken die je zo vaak hoort in bluegrass. Het is gemakkelijk om je voor te stellen dat de hele band rond de piano verzamelde als een gezongen familie terwijl ze deze zongen.

In dezelfde lijn is 'Give Me the Roses', dat onder andere werd opgenomen door The Carter Family en The Stanley Brothers. Deze versie blijft trouw aan de Bluegrass-roots. Dit klinkt als het soort lied dat men rond een kampvuur zou zingen. Om het echter in de context van een studio te plaatsen, is dit het soort nummer dat de band rond slechts één microfoon zou opnemen.

Een ander aspect van countrymuziek is te horen in "South of Laredo" en "Jack Told the Devil." "South of Laredo" is een lied over de zoektocht naar drank. Dit nummer bevat een leuke honky-tonk-piano gepaard met wat pedalsteel dat het nummer een Bakersfield-gevoel geeft. "Jack Told the Devil" heeft een pianopartij die perfect is voor een saloonscène in een western.

Veel van de nummers hebben een vrij langzaam tempo, maar ze laten je de ingewikkelde orkestratie van het lied horen. "Really Hurt Someone" is één van die nummers. Het tempo is bijna klaaglijk, maar het laat je horen hoe de piano versmelt met de golven van de snaren. Bovendien kun je de pijn in Mathus 'stem horen terwijl hij zingt.

Omdat zoveel van het album zo ingetogen is, valt vooral 'Alligator Fish' op. Dit nummer bevat een vervormd bluesy-geluid op de gitaar en een beat die Jon Spencer Blues Explosion waardig is. Als je naar de tekst luistert, vraag je je af of Mathus Screamin 'Jay Hawkins nabootst. Dit album is een goed voorbeeld van hoe Mathus niet gebonden is aan een bepaalde stijl. Het is echt een country-album, maar waarschijnlijk zou niemand in Nashville het als zodanig herkennen. Als je al een fan bent van Mathus, zal dit album je waardering alleen maar vergroten. Als je niet bekend bent met hem, is dit een goed album om te zien wat hij kan doen binnen het brede scala aan countrymuziek.
(Marcel)

tracks:

01. You Are Like a Song
02. Incinerator
03. Really Hurt Someone
04. South of Laredo
05. Been Unravelling
06. Alligator Fish
07. Sunk a Little Loa
08. Jack Told the Devil
09. Sunken Road
10. Never Know Till It's Gone
11. Give Me the Roses