© Rootsville.eu

Jimmy 'Duck' Holmes (US)
tiltle: Cypress Grove
music: Acoustic Blues
release date: 2019
label:
Easy Eye Sound
info artist: Jimmy 'Duck' Holmes

© Rootsville 2019


Jimmy "Duck" Holmes is een van de laatste beoefenaars van ouderwetse Mississippi-blues, die een variatie speelt die hoort bij de Yazoo-provinciestad Bentonia.

Holmes hield dat geluid levend in zijn eigen juke joint en op een reeks platen in de jaren 2000, maar het 2019-album Cypress Grove is ontworpen als een middel om de bluesman aan een breder publiek voor te stellen. Dan Auerbach, de zanger van de Black Keys en hoofd van de studio en het label van Easy Eye Sound, leidde het project en bracht Holmes naar Nashville om met een aantal van zijn kennissen op te nemen, waaronder gitarist Marcus King.

Deze crew is ongetwijfeld veel groter dan het rooster dat meestal op een Holmes-album verschijnt, maar Auerbach overbelast de grooves van Cypress Grove niet. Soms laat hij Holmes optreden met een volledige band, soms met de nadruk op King's levendige, vette slide, maar ten allen tijde laat Auerbach Holmes het tempo en de smaak bepalen, waarbij elk van de 11 nummers in de griezelige stam van de Delta wordt geaard.

Alle extra kleur is echter niet vreemd. De professionele band van Auerbach accentueert Holmes 'volbloed, diep geëtste blues, die zowel zijn gitaar als zijn stem dimensie geeft. Het is een modernisering van zijn geluid; het is misschien wel de beste realisatie van de blues van Holmes. Het is op zijn minst het meest levendige en gewaagde album dat hij heeft gemaakt. De hele plaat ademt de sfeer van deep down Mississippi.

tracks:

01. Hard Times
02. Cypress Grove
03. Catfish Blues
04. Goin' Away Baby
05. Rock Me
06. Little Red Rooster
07. Devil Got My Woman
08. All Night Long
09. Gonna Get Old Someday
10. Train Train
11. Two Women