© Rootsville.eu

John F. Klaver Band (NL)
tiltle: Organic & Sustainable Sessions Vol.1
music: Bluesrock - Funk - Souljazz
release date: november 29, 2019
info artist: John F. Klaver

© Rootsville 2019


Op 29 november 2019 brengt de Nederlandse gitaarvirtuoos "John F. Klaver" zijn nieuwe album "Organic & Sustainable Sessions vol. 1" op de markt. Meteen ook het moment dat de liefhebbers van fijn besnaarde gitaarlicks, en de verfijnde muziekliefhebbers tout court, op het puntje van hun stoel gaan zitten.


John F. Klaver © Rootsville

John F. Klaver begon met gitaar spelen op 11-jarige leeftijd en liet zich inspireren door namen als Gary Moore, Jimmy Hendrix en Robben Ford. Door zijn diversiteit in zijn muziek met daarbij jazz en funk kan je hem door de jaren heen al best bestempelen als de Nederlandse versie van een Robben Ford. Na zijn afstuderen volgde hij privé-gitaarlessen en lessen muziektheorie aan de University of the Pacific in de VS. Terug in Nederland werd hij toegelaten tot het conservatorium van Amsterdam en kreeg hij lessen van Jesse van Ruller, Martijn van Iterson en Eef Albers. In 2007 begon hij zijn eigen formatie, het John F. Klaver Trio, dat later de John F. Klaver Band zou worden.

Deze "Organic & Sustainable Sessions vol. 1" is de opvolger van de EP "Catch The Morning Sun" (album report) uit 2017 en is daarmee na "Live At Blues Baltica" (2015), "The Edge" (2014), "Wheels in Motion" (2012) en "Coming Back For More" (2012) reeds zijn 6de werkstuk als de "Joh F. Klaver Band".

Het album werd opgenomen in de "Pytrik Rot & Pier-K Studio en bevat 8 goed geselecteerde nummers waarbij de veelzijdigheid als string bender ten volle tot uiting kan komen. Opener van dit werkje is "Get What You Deserve", een bluesrock hoogstandje van de hand van Derek Trucks, Doyle Bramhal II en Matt Mattison, en zo kunnen de componisten van deze track op beide oren slapen dat hun nummer in goede handen is. Aan dit album werkten ook enkel gast muzikanten mee zoals de vocale kwaliteiten op deze opener van zijn landgenoot en popsinger Chris Hordijk.

Het daaropvolgende "Just Kissed My Baby" kwam tot stand door een samenwerking van Art Neville, Gregory Porter Jr., Jospeh Modeliste en Leo Noccentelli. Het moment ook om door John F. Klaver er met wat hoogstaand funk in te gaan brengen. Een nummer dat een jazzy gevoel meekrijgt door de inbreng van Tollak Ollestad op de harmonica maar waarop ook de meester zelf zijn talenten op de six-string komt te etaleren. Voor de blues op deze "Organic & Sustainable Sessions vol. 1" koos John F. Klaver voor "Little By Little" van Junior Wells. Het vocale aspect op dit nummer wordt verzorgd door de typische rauwe klankleur van Ian Siegal. Blues is niet zo moeilijk te spelen maar toch komt het gitaarwerk op deze shuffle mede in de spotlights te staan.

Als liefhebber van "Soul Jazz" kom ik kort bij een muzikaal orgasme bij het horen van Bill Evans' "Cool Eddie". Hierop mag Pascal Lanslots op de Hammond en Efraim Trujilo op de saxofoon wel eventjes in de spotlights komen te staan. Alsof Lou Donaldson, Jimmy Smith en Grant Green hier als trio er een Blue Note sessie op na houden. Hoog op mijn favoriete lijstje staat uiteraard ook het instrumentale hoogstandje van Curtis Mayfield's "Move On Up" waarbij we zo wel enkel era's terug de tijd worden in getransformeerd en heerlijk dat deze "John F. Klaver Band" hiermee terug naar buiten komen. Verfrissend en toch ook weer vertrouwd.

Om de veelzijdigheid nog eens extra in de verf komen te zetten krijgen we ook nog "Never Make Your Move Too Soon" waar de liefhebbers van een ietsje steviger weer tevreden mee zullen zijn en wat psychedelische funk met "The Prince". Als afsluiter van dit pareltje is er "Joey's Groove" en daarmee zitten we bij de Canadese Joey Landreth van de geprezen "The Bros Landreth".

Deze "Organic & Sustainable Sessions vol. 1" werd een hoogstaand meesterstukje waarbij John F. Klaver schittert maar waarop hij ook zijn band in de nodige spotlights komt te zetten. Om het met een afsluitende en doorwinterde bluesterm te stellen, dit album is...as cool as Elvis and Ice Tea, it's a cocktail-jazzin' & loungin' statement!

tracks:

01 Get What You Deserve
02 Just Kissed My Baby
03 Little By Little
04 Cool Eddie
05 Never Make Your Move Too Soon
06 The Prince
07 Move On Up
08 Joey's Groove

musicians:

John F. Klaver: guitar, vocals
Pascal Lanslots: Hammond
Robert-Jan van Schoonacker: drums
Iris Sigtermans: bass

special guests:

Chris Hardijk: vocals #1
Tollak Ollestad: vocals, harmonica, keys #2
Ian Siegal: vocals #3
Efraim Trujilo: saxofoon #4
Josh Smith: guitar #6