© Rootsville.eu

John Fairhurst (UK)
tiltle: The Divided Kingdom
music: Bluesrock - Heavy Blues
release: april 12, 2019
label: Independent
distribution: Bertus
promotion: Hans Broere Promotion
info artist: John Fairhurst

© Rootsville 2019


We kennen deze John Fairhurst al enkele jaren en is hier in België een vaste gast in de kleinere kroegen maar sinds vorig jaar stond hij daar plots als het voorprogramma van "My Baby" in de Paradiso (NL) en in de AB te Brussel. In 2017 speelde deze John Fairhurst maar liefst op meer dan 25 festivals waaronder "Glastonbury" en "The Great British Blues Festival". Ook akoestisch is deze John Fairhurst meer dan het beluisteren waard. John Fairhurst heeft ondertussen al 5 digitale schijfjes op zijn naam staan en staat bekend als een true believer van Hendrix. In zijn thuisland kreeg hij zelfs de nickname "Wigan Jimi Hendrix". Ik heb hem maar één keer akoestisch kunnen waarnemen maar is nu meestal vergezeld door zijn goede vriend en drummer Toby Murray.

Alhoewel zijn gitaarrifjes nog steeds trekjes van la Hendrix huisvesten wordt John's klankkleur alsmaar donkerder en doorleefder. Ook de nummers op dit nieuw album "The Divided kingdom", dat tot stand kwam door fundraising, worden alsmaar donkerder en rauwer en worden bedekt met een sluier van een voodoo sfeer. De 8 tracks op deze "The Divided Kingdom" weren opgenomen in Londen in zijn eigen "That Sound Studio".

Met opener en titeltrack "The Divided Kingdom" bevindt hij zich nog op het pad van de bluesrock al moeten we het woord heavy al aan toevoegen. Vanaf "Blood & Fire" wordt de toonaard alsmaar donkerder maar blijft het toch nog steeds rockend. Partner in crime Toby Murray is een goede energieke drummer en zijn drumwerk past perfect bij de stijl die John aanhoudt tijdens zijn optreden. Op "Hungry Blues (Slight Return)" vinden we John terug waarbij hij Hendrix en een R.L. Burside komt te verenigen.

"Lies and a .45" brengt dan terug die voodoo sound en dit storytellin' deep swampy bluesje sluimert traag maar diep door bezit nemend van je lichaam, plots opgeschrikt door een haarfijne gitaarrif. Rock alom alsof de heavy Led Zeppelin periode er terug zit aan te komen met "Boss Man" en het met slide doordrongen "Going To See My Baby" zijn nummers die de bezoekers aan zijn concerten ook live al konden waarnemen. Afsluiter van deze creapy beleving "The Divided Kingdom" is het rustig opbouwende "We Dance the Merry Dance". He put a spell on you!

tracks:

01 The Divided Kingdom
02 Blood & Fire
03 Hungry Blues (Slight Return)
04 Lies and a .45

05 Fear
06 Boss Man
07 Going To See My Baby
08 We Dance the Merry Dance

musicians:

John Fairhurst: vocals, guitars
Toby Murray: drums