© Rootsville.eu

John Mayall (UK)
tiltle: Nobody Told Me
music: Blues
release date: 2019
label: Forty Below Records
info artist: John Mayall

© Rootsville 2019

 

Bijna 86 jaar is hij ondertussen, want geboren in november 1933, onvoorstelbaar, maar toch weet de man niet van ophouden. Elk ander zou allang met verdiend pensioen zijn gegaan, maar niet John Mayall. Deze legendarisch Britse bluesfiguur kan de muziek niet loslaten. Niet enkel platen opnemen aan de lopende band, maar ook nog op tour gaan, want we kunnen de man verwachten in de Roma op 12 april aanstaande.

Ondertussen heeft hij zijn nieuwste schijf op de markt gebracht, met name “Nobody Told Me”, als van ouds, alweer een pareltje in het genre. Dit nieuwe studioalbum van Blues Hall of Fame-lid, John Mayall, heeft een indrukwekkende en gevarieerde lijst van gastgitaristen, allemaal persoonlijke favorieten van Mayall, waaronder Todd Rundgren, Little Steven Van Zandt van The E Street Band, Alex Lifeson van Rush, Joe Bonamassa, Larry McCray en Carolyn Wonderland die op tournee zullen deelnemen aan de band. Ook zijn Mayall's dynamische Chicago ritmesectie van Greg Rzab op basgitaar en Jay Davenport op drums, samen met Billy Watts (Lucinda Williams) op ritmegitaar en Mayall's gewone blazerssectie, die iets anders doen dan hun dagelijkse baan in The Late Show met de Conan O'Brien's huisband.

Hoewel je met al die gitaristen verwacht een stevige gitaarplaat te hebben, kom je er bedrogen uit. De schijf zit ontzettend goed in elkaar en bouwt verder aan de zo typische John Mayall sound. Met ‘What Have I Done Wrong’ worden meteen alle registers opengetrokken. Knappe blazers en snerpend gitaarwerk van Bonamassa. Direct “boenk” op. ‘The Moon Is Full’ is een stevige bluesrocker en met een cover van Jeff Healy ‘Evil And Here To Stay’ wordt terug redelijk wat gas teruggenomen. De stem van Mayall klinkt nog steeds als een klok en het is bijna niet te geloven dat die man eind dit jaar 86 wordt. ‘Distant Lonesome Train’ is een topper en vermoedelijk mijn favoriet van de schijf. Song van Bonamassa met een geweldige Carolyn Wonderland , die ons vettige slideklanken serveert. Met ‘Like It Like You Do’ gaat de gashendel weer volop open met opzwepend rock en boogie werk. Het album sluit af met een lange bluesballad ‘Nobody Told Me’, nummer waar Mayall heel zijn ziel in stopt.

tracks:

  1. What Have I Done Wrong (Feat. Joe Bonamassa)
  2. The Moon Is Full (Feat. Larry McCray)
  3. Evil And Here To Stay (Feat. Alex Lifeson)
  4. That's What Love Will Make You Do (Feat. Todd Rundgren)
  5. Distant Lonesome Train (Feat. Carolyn Wonderland)
  6. Delta Hurricane (Feat. Joe Bonamassa)
  7. The Hurt Inside (Feat. Larry McCray)
  8. It's So Tough (Feat. Steven Van Zandt)
  9. Like It Like You Do (Feat. Carolyn Wonderland)
  10. Nobody Told Me (Feat. Carolyn Wonderland)

musicians:

John Mayall:guitar & vocals
Greg Rzab: bass
Jay Davenport: drums
Billy Watts: guitar
Ron Dziubla: saxofoon
Mark Pender : trompet
Richard Rosenberg: trombone