© Rootsville.eu

John McDonough (US)
tiltle: Can You See Me Now
music: singer-songwriter
year: june 15, 2019
label: independent
info artist: John McDonough
info promotion: JohThema Promotions (Jan Janssen)

© Rootsville 2019


John McDonough zijn roots liggen in Austin TX. en draait al enkele decennia mee in de music business. Dus allerminst een eendagsvlieg waar ook zijn vorige albums "Surrounding Colours" (2016) (album report) en "Dreams and imagination" uit 2014 getuige van zijn. John's handelsmerk is zonder meer zijn gepassioneerde zang te samen met zijn uitstekend akoestisch gitaarwerk. De nummers van deze hedendaagse Americana troubadour zijn meestal autobiografisch.

De laatste twee decennia werkte en trad hij meestal op in en rond Texas maar met zijn laatste album "Can You See Me Now" zal daar zonder meer verandering in komen en kunnen we ook hier in Europa in de nabije toekomst ook stellen van...can you hear me now. Voor de muziekwereld was het destijds een zegen dat hij stopte met het uitoefenen van zijn beroep als psychiater en zich zo volledig kwam te wijden aan zijn liefde, de muziek.

Zijn vorige twee releases, "Dreams and Imagination" en "Surrounding Colors", kregen allebei geweldige recensies en heel wat airplay in heel Europa en de Verenigde Staten, en beide releases brachten zes opeenvolgende maanden door op de "Americana Music Association Record Chart" in de Verenigde Staten. in tegenstelling met zijn vorige album is deze nieuwe "Can You See me Now" eerder Americana gericht en bezit de stijl van onder meer een Damien Rice.

Het album opent geheel ingetogen met de ballad en titeltrack "Can You See Me Now" en ook al hebben we het hier over een semi-akoestisch nummer toch komt dit meteen daadwerkelijk krachtig binnen. ook nummers als "The Hills Of Tennessee" en "She Brings Salvation" kan je onder dezelfde noemer catalogiseren, mooi, warm en intens.

Op "Sing Out" krijgen we meteen, mede door versterking van de band, een totaal ander John McDonough te horen. Een mix van een zelfzekere singer-songwriter en uitstekend aanvoelend Americana. Eén van mijn favoriete nummers is zonder meer het mooie "My Back Turned Towards The Dead", een nummer waar de samenzang met de uitstekende backing vocals eruit springen. Ook Cam Gramling op piano mag hier in de spotlights worden gezet. Afsluiter "I Could Use Some Faith" is weer zo een intiem nummer waarbij je adem even komt te stokken...mooi, mooi, mooi.

tracks:

01 Can You See Me Now
02 The Hills Of Tennessee
03 She Brings Salvation
04 Beg For Forgiveness
05 Sing Out
06 Maybe It’s You Who Needs To Leave
07 I Waited For You
08 My Back Turned Towards The Dead
09 I Can’t Be Found
10 I Could Use Some Faith

musicians:

John McDonough: vcals, acoustic guitar
Kevin Butler: drums, electric guitar
Cody Rathmell: bacing vox
Jolie Goodnight: backing vox
Cole Gramling: piano, organ, keyboards
Steve Bernal: bass
Niamh Fahy: viola