© Rootsville.eu

Johnny Rawls (US)
tiltle: I Miss Otis Clay
music: Blues - Soul
release date: 2019
label: independent
info artist: Johnny Rawls

© Rootsville 2019


Ooit gingen ze door het leven als echte soul- en bluesbrothers, Otis Clay en Johnny Otis. Getuige daarvan is het gezamenlijke album "Soul Brothers" uit 2014. Otis Clay (1942-2016) is al een paar jaar niet meer onder ons maar Johnny Rawls is wel degelijk alive & kickin'. Sinds zijn passage als reddende engel op Duvel Blues 2016 waren ook wij bluesliefhebbers terug bevangen door de soul en blues van Johnny Rawls.


photo Johnny Rawls © Rootsville

Gelukkig ook voor ons en zijn fans zat Johnny Rawls in een wel zeer productieve bui en bracht hij na het verlise van zijn goede vriend in 2016 het album "Tiger in a Cache" uit. Een jaartje later volgde er "Waiting For The Train" en in 2018 volgde er "I'm Still Around". Dit album werd dit jaar verkozen tot beste soul album van het jaar en nu is er dit wondermooie album "I Miss Otis Clay" en ja, Johnny wij ook. Ook voor Overton Vertis "O. V." Wright bracht hij een album uit in 2013 met als titel "I Remembering O.V"

Rawls kreeg zijn vroege muzikale opvoeding van zijn grootvader, John Paul Newson, een blinde gitarist die in de omgeving van Hattiesburg speelde. Rawls begon klarinet en saxofoon te spelen in de derde klas, en tegen de tijd dat hij in zijn tienerjaren was, huurde de bandinstructeur Rawls in om in zijn band te spelen. Als tiener had Rawls de mogelijkheid om zangers als Joe Tex en Z.Z Hill. te begeleiden. Hij begon gitaar te spelen op 12-jarige leeftijd en leerde zoveel mogelijk van spelers in bluesbands in andere regio's.

Nadat hij Mississippi een jaar verliet toen hij 17 was, keerde hij terug, vastbesloten om zijn eigen blues / soul-ensemble te vormen. Ze vonden werk ter ondersteuning van reizende muzikanten en halverwege de jaren zeventig trad Rawls toe tot O.V. De band van Wright, die met Wright werkte tot zijn dood in 1980. Na de dood van Wright bleef de band zijn muziek 13 jaar lang uitvoeren als de O.V. Wright Band, opening shows voor mensen zoals B.B. King, Little Milton Campbell en Bobby Bland. Halverwege de jaren tachtig werden de O.V. Wright Band toerde ook met Little Johnny Taylor, Latimore, B.B. Coleman, Blues Boy Willie en anderen, waaronder Lynn White.

Rawls zet de soul-blues traditie voort van mensen zoals O.V. Wright, Otis Redding en Z.Z. Hill in zijn zangstijl en gitaarspel, maar zijn arrangement, productie en teksten zijn doordrenkt met de technieken en het onderwerp van de jaren negentig. Rawls is een echte soul-blues renaissanceman. Op dit nieuwe album vinden we 10 uitmùuntende soulnummers terug en opent hij al meteen met de floorfiller "California Shaking Again".

Memphis Soul van het beste dat er is met nummers als "Can't Read Your Mind", "I Can't Let Nobody " en uiteraard het nummer voor de man waar het album om draait "I Miss Otis Clay". Motion of the Ocean, motion of soul, motion of Johnny Rawls...

tracks:

01. California Shaking Again
02. Can't Read Your Mind
03. Give A Toast To The Blues
04. Giving You Something You Can Feel
05. I Can't Let Nobody
06. I Miss Otis Clay
07. Kissing And Hugging
08. Motion Of The Ocean
09. Slow Roll It
10. The Wind