© Rootsville.eu

Josean Jacobo & Tumbao (Dom)
tiltle: Cimmarón
music: Jazz
release date: may 31, 2019
label: E7 Records
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Josean Jacobo

© Rootsville 2019


Geprezen als "De ambassadeur van Afro-Dominicaanse Jazz", pianist, componist en arrangeur Josean Jacobo, viert op 31 mei de release van "Cimarrón" op E7 Studios. Een verzameling van 10 nummers die tot leven is gebracht door Jacobo's sextet, Tumbao. Met saxofonisten Jonathan Suazo en Rafael Suncar, bassist Daroll Mendez, drummer Otoniel Nicolas en percussionist Mois Silfa getuigt Cimarrón van de explosieve kleuren van de folkloristische ritmes van de Dominicaanse Dominicaanse Republiek. Als een vervolg op het tweede album van Tumbao, Balsié, blijft Cimarrón het subgenre van Afro-Dominicaanse jazz ontwikkelen en versterken.

Jacobo, die zowel de ritmische als de melodische elementen van het rijke Dominicaanse erfgoed vastlegt, draagt ​​de vlag van diversiteit en wekt het ideaal op dat liefde de belangrijkste kracht is die de wereld van vandaag echt nodig heeft. Gemixed en gemasterd door Alberto Santamaria samen met assistent-engineer Edward Moreta bij Nora Sounds LLC in NYC, werd Cimarrón opgenomen in E7 Studios, Boston, MA. Geïnspireerd door artiesten als David Sánchez, Miguel Zenón en Danilo Pérez creëren Jacobo en Tumbao een sfeer, rijk aan Afro-Descendant folkloristische tradities en jazz in de titel van het album. "Cimarronaje" verwijst naar de ontsnapping van zwarte slaven over het Caribisch gebied. Ze vluchtten naar nabijgelegen bergen en vormden samenlevingen waarin hun Afrikaanse gewoonten geïntegreerd waren met die van hun Spaanse meesters. Hhier ontstond het ontstaan van de Dominicaanse cultuur. Op Cimarrón presenteren Jacobo en Tumbao niet alleen de vruchtbare nuances van hun Dominicaanse afkomst, maar reflecteren ze ook op de wortels, invloeden en evolutie ervan.

Terwijl Jacobo zijn compositorische slagkracht leent voor zes van de deuntjes van het album, neemt de pianist de resterende vier nummers opnieuw in overweging met nieuwe en originele arrangementen. Bamboulá, Salve, Congos, Bachata, Mangulina, Guloya en Pambiche zijn slechts enkele van de ritmische referenties die de componist gebruikt. Een opvallend stuk op het album is "El Maniel", de samensmelting van hedendaagse jazz met Congos de Villa Mella nodigt de luisteraar uit om de schuilplaats van de "Cimarrones" binnen te gaan. Dragers van Afro-Dominican Jazz, Josean Jacobo en Tumbao zijn enthousiast om hun publiek kennis te laten maken met deze verzameling van verrijkte, innovatieve muziek die een grote bijdrage levert aan de universele taal van de jazz.

tracks:

01. A Pesar Te Todo
02. Mind Reset
03. Aunque Me Questa la Vida
04. Mas
05. Interludio Guloya
06. El Maniel
07. Lonnie's Lament
08. Anaisa Pye
09. San Antonio
10. Compadre Pedro Juan