© Rootsville.eu

Josh Gray (US)
tiltle: Songs From the Highway
music: Americana
release date: may 04, 2019
label: independent
info artist: Josh Gray

© Rootsville 2019


Wanneer we het hebben over de oorsprong van Americana in het algemeen kunnen we stellen dat Nashville als epicentrum van deze strekking kan worden aanzien. Iets wat je ook komt vast te stellen bij het beluisteren van Josh Gray's "Songs From the Highway". Nashville loopt immers als een rode draad doorheen het album.

Hoewel geboren in San Francisco, groeide Nashville Americana singer-songwriter Josh Gray duizenden kilometers verderop op in Montgomery County, Maryland. Van jongs af aan toonde hij interesse in taal en een affiniteit met schrijven. Op 16-jarige leeftijd kreeg hij zijn eerste gitaar, maar speelde zijn eerste liveshow pas 15 jaar later. Op de vraag wat zo lang duurde, zei hij eenvoudig: "Ik was er niet klaar voor."

Deze "Songs From the Highway" staat eerder in schril contrast tegen zijn in 2015 uitgebrachte akoestische selftitles debuut EP. Sinds zijn verhuis naar Nashville in 2016 kwam het idee bij hem op om zijn eigen band te gaan vormen, en die bandleden vond hij in music city Nashville. Het meestal opduikende euvel bij muzikanten is het gebrek een liquide middelen en dus kwam het tot een crowdfunding, eentje dat binnen de maand al 9000 Amerikaanse dollars wist op te halen.

In 11 nummers en niet meteen een plaat om dadelijk vrolijk van te worden schets Josh Gray zijn beeld op dit album van een somber Amerika, dit verwoordend in het nummer "Darkest Before the Dawn". Het was bluegrass waarin hij de inspiratie vond om een gitaar bij de hand te nemen maar zo vinden we ook een mix van folk, blues, country en rock terug in zijn muziek. Net als vele van zijn landgenoten schuwt Josh Gray ook niet de politiek zoals je kan horen in het nummer "Ghosts".

Nummers als het lichtjes rockende "Midnight Rendezvous" dragen er bij toe dat je deze Josh Gray kan onderbrengen bij het groepje zeer getalenteerde moderne troubadours. Een album dat het midden houdt tussen Americana en meegaande rockmuziek en met zelfs tijd voor een vleugje romantiek op "Two Hearts". Met "Ease Your Pain" verlaten we Josh Gray's highway met een goed gevoel.

tracks:

 1. Songs of the Highway
 2. Take Her by the Hand
 3. Midnight Rendezvous
 4. All Out War
 5. Darkest Before the Dawn
 6. Second Chances
 7. Ghosts
 8. Woodland Rose
 9. Born in Tennessee
 10. Two Hearts
 11. Ease Your Pain

musicians:

Josh Gray - Acoustic Guitar, Vocals
Tucker McKee - Electric Guitar
Kenzie Miracle - Fiddle
Julio Matos - Electric and Upright Bass
Jason Munday - Drums