© Rootsville.eu

Junior Watson (US)
tiltle: Nothin' To It But To Do It
music: Blues
release date: 2019
label:
Little Village Foundation
info artist: Junior Watson

© Rootsville 2019


West Coast gitaar fenomeen Junior Watson werd beïnvloed door Tiny Grimes, Jimmy Rogers, Eddie Taylor, Guitar Slim en Earl Hooker. Hij was een van de oprichters van The Mighty Flyers in de vroege jaren 1980 en bracht een decennium met hen door. In de jaren 1990 trad hij op met Canned Heat. Naast opnames met zowel The Mighty Flyers als Canned Heat, heeft Watson opgenomen met George Harmonica Smith, Jimmy Rogers, William Clarke, Kim Wilson, The Hollywood Fats Band, James Harman, Mitch Kashmar, Charlie Musselwhite, John Nemeth, Kid Ramos en Mark Hummel; om maar enkele van de sessies te noemen waarop hij verschijnt. Hij nam voor het eerst op met Chris "Kid" Andersen in 2003. Watson heeft ook vijf eerdere opnames onder zijn naam, de laatste in 2012. Dat maakt dit nieuwe album een ​​behoorlijk evenement.

Het album wordt mede geproduceerd door Watson en zijn oude vriend Andersen. De band bestaat uit Watson, gitaar en zang; Uitvoerend producent Jim Pugh, piano en orgel, "Sax" Gordon Beadle, saxofoons; Gary Smith, mondharmonica; Andersen, verschillende instrumenten; Kedar Roy, bas; en Andrew Guterman, drums. Vocalisten zijn onder andere Lisa Leuschner Andersen en Alabama Mike. Het album is opgenomen, gemixt en gemastered in Greaseland Studios in San Jose.

Watson heeft gekozen voor dertien obscure R's B-opnames uit de jaren zestig van de vorige eeuw, waaronder vier instrumentals. Hij opent met "Up and Out" opgenomen door de Arizona Blues Hall of Fame-inductee Duke Draper in 1965. Ook met "Sax" Gordon en Pugh op orgel, doet het geluid denken aan Booker T & The MG's."Ska-Ra-Van" wordt gecrediteerd aan Duke Ellington, die voor het eerst het nummer "Caravan" schreef en opnam in 1936, maar de Jamaicaanse band The Skatalites onder leiding van oprichtersaxofonist Roland Alphonso herinterpreteerde het lied in 1965. “Summer Love” was de B-kant van "Two Tacos" een single uit 1958 van Felix And His Guitar With The Hot Peppers.

"Space Flight" werd geschreven en opgenomen door Sam Lazar in 1960. Een vijfde instrumentaal geschreven door Watson, "Pee Wee Classic", is een eerbetoon aan gitarist Pee Wee Crayton."Don't Freeze On Me" is geschreven door Ken Curtis en opgenomen door Jessie Mae Hemphill in 1962. Het bevat de fantastische stem van Lisa die voor het eerst opkomt als leadzangeres. Lisa zingt ook op “One Way Street”, een niet eerder uitgebracht nummer uit 1966 van Stax-opnamekunstenaar Sharon Tandy geschreven door het songwritingsteam van Isaac Hayes en David Porter. Verde rook nog op twee nummers Yvonne Fair's "I Found You" en Chuck Sims "You 'Gonna Need Me Me Before I Need You". Deze dame maakt indruk.

"Louella" wordt gezongen door Watson. Watson heeft een grote stemhelderheid omdat "Sax" Gordon nogmaals bewijst dat hij een kracht is waarmee rekening moet worden gehouden. Watson zingt ook op "Well, You Know", oorspronkelijk gezongen door Dusty Brown in 1959 en met Smith op mondharmonica; en opnieuw op "So Glad She’s Mine", een nummer uit 1956."A Shot in The Dark" werd mede geschreven door Watson en Alabama Mike. Het bevat een fantastische tenorzang van Mike, die opnieuw zingt op "That's Tough", nummer uit 1958.

Watson is een goochelaar, want zijn gitaarspel bevat onverwachte wendingen en geeft de muziek een soort van roekeloze overgave. Deze fantastische opname zou Watson moeten laten strijden om Beste Instrumentalist - Gitaar bij de volgende Blues Music Awards.

tracks:

01. Up And Out (3:20)
02. Don't Freeze Me Out (Vocals Liza Andersen) (3:12)
03. Louella (4:20)
04. Caravan (3:27)
05. A Shot In The Dark (Vocals Alabama Mike) (5:13)
06. Whole Lot Of Lovin' (Vocals Liza Andersen) (3:13)
07. Summer Love (2:50)
08. That's Tough (Vocals Alabama Mike) (3:37)
09. One Way Street (Vocals Liza Andersen) (3:08)
10. Well, You Know (3:54)
11. Space Flight (2:35)
12. I Found You (Vocals Liza Andersen) (3:53)
13. So Glad She's Mine (2:18)
14. The Pee Wee Classic (3:23)
15. You're Gonna Need Me Before I Need You (Vocals Liza Andersen) (3:09)