© Rootsville.eu

Kenny "Beedy Eyes" Smith & The House Bumpers (US)
tiltle: Drop The Hammer
music: blues
release date: march 15, 2019
label: Big Eye Records
info artist: Kenny "Beedy Eyes" Smith
promotion: Frank Roszak Radio Promotions (US)

© Rootsville 2019

 

Wanneer we een album in de bus krijgen met als frontman een zanger-drummer in de blues gaat in eerste instantie onze gedachten nog eens uit aan de sympathieke Robert E. Ebersole aka Max Bangwell (1952-2015), iemand die we leerden kennen ergens in een club in "Orange County" als drummer van "2000 lbs of Blues". Ook hij was een buitenbeentje net als deze "Kenny 'Beedy Eyes' Smith". Kenny "Beedy Eyes" kan bij de beste blues drummers worden gerekend vandaag de dag en leerde het allemaal van zijn vader Willie “Big Eyes” Smith (1936-2011).

Tijdens zijn jeugd in Chicago groeide hij op met als huisvriend Muddy Waters waarbij zijn vader als drummer fungeerde en werd dus omringd door "de" blues. Alhoewel hij het leerde van een meester als zijn vaderging zijn interesse ook uit naar namen als Art Blakey en Sonny Payne om er maar enkele te vermelden. Kenny "Beedy Eyes" Smith is een meermaals bekroonde, bluesdrummer extraordinaire die in 2011 een Grammy Award won voor zijn opmerkelijke werk aan "Joined at The Hip" met Pinetop Perkins en Willie "Big Eyes" Smith. Kenny had de eer en het voorrecht om aan dat project bij te dragen, zowel door liedjes te schrijven als te drummen, en is verheugd dat zijn prestaties en talenten zijn erkend door de National Academy of Recording Arts and Sciences.

Nu is er het nieuwe album "Drop The Hammer", een realisatie met daarop wel enkele in het oog springende namen als Sugar Blue en Guy King. Het album werd opgenomen in de Grammy Award "Joy Ride" met Kenny zelf als producer. Een album met daarop 12 originals en een heuse diversiteit van zijn kunnen. Van nieuwe hedendaagse blues tot vertrouwde shuffles. Met nummers als "Puppet On A String" en "Living Fast" waar harper Sugar Blue op meespeelt kunnen we uiteraard ook spreken van "Fusion".

Opener is het excentrieke "Head Pounder" waarop als uitzondering Billy Flynn te horen is op "Sitar". Daarna krijgen we met "Hey Daddy" een meer dan vertrouwde shuffle met zijn kroost als backing vocals. Met titeltrack "Drop The Hammer" kiest deze Kenny "Beedy Eyes" dan weerom voor een dosis funk in wat we kunnen noemen de 21th Century Blues. Ook van de partij op dit album is een subliem slowbluesje dat luistert naar de titel "No Need Brotha", een nummer gespeend met heerlijke organ grooves.

Doorsnee harmonica blues ook met "Keep On Predending" en met "Living Fast " zou je haast gaan denken dat de legendarische "The Meters" aan dit album hebben meegewerkt. Afsluiter van dit toch opmerkelijk album is "Moment Of Silence", een jazzy instrumentaaltje met in de hoofdrol Guy King. "Drop The Hammer" een album met een mix van vertrouwde en vernieuwende blues...

tracks:

01. Head Pounder
02. Hey Daddy
03. Drop The Hammer
04. Scatchin' Your Head
05. What in The World
06. No Need Brotha
07. PUppet On A String
08. Keep On Pretending
09. Living Fast
10. Second Hand Woman
11. One Big Frown
12. Moment Od Silence

musicians:

Kenny Smith: vocals, drums
Billy Flynn: guitar
Omar Coleman: harmonica
Ari Seder: guitar
Felton Crews: bass
Luca Chellini: pianao, organ, clavinet
Greg Guy: guitar
ANdrea Miologos: vocals
Dana Gordon: vocals
Kimberly Johnson: vocals
Sugar Blue: harmonica
Guy King: guitar
Nelson Strange: guitar
Mae Smith: vocals
Clara Smith: vocals
Theodore Smith: vocals