© Rootsville.eu

Kenyatta Beasley Septet (US)
tiltle: Frank Foster Songbook
music: Jazz
release date: july 27, 2019
label: Sony/The Orchard
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Kenyatta Beasley

© Rootsville 2019


De carrière van Frank Foster, de beroemde componist, arrangeur en tenorsaxofonist, werd gevormd door twee gevierde stints met het Count Basie Orchestra. De eerste als sideman en ster-solist (1953-64), de tweede als leider en belangrijke revitalisator van de Basie Band na de dood van de graaf (1986-95). De talloze composities die Foster tijdens zijn 40-jarige carrière schreef, zijn sindsdien de normen van het jazz-idioom geworden. Beasley kreeg de taak om het levenswerk van Foster te beperken tot de elf composities die op deze opname te horen zijn. De aanleiding voor dit project was toen Beasley samen met studenten van de Ohio State University een boek schreef om de muziek van Foster toe te voegen aan het lexicon van geschreven muziek die wordt gebruikt in het jazzonderwijs. Na een aantal reizen naar het huis van Foster te hebben gemaakt tegen het einde van zijn leven, besloot Beasley zijn focus voorlopig te verleggen naar het opnemen van dit project. Beasley heeft de melodieën van Foster gearrangeerd voor het ensemble dat in de opname te horen was.

Over de sfeer op Jazz 966 zegt Beasley: “De dansvloer loopt vaak meteen vol, dus ik wilde deuntjes die wat stuiteren. We wilden het podium opgaan met een goede tijd als het publiek. ”Het drijvende karakter van de composities van Foster en het levendige publiek rondom de muziektent dragen bij aan de energieke, gezellige uitvoeringen die op deze opname worden getoond. Het blues-aangedreven eerste nummer op het album "Hip Shakin’ "zet de toon voor de plaat, prestaties van strakke arrangementen. Het nummer bevat de gewaardeerde gitarist Mark Whitfield die een brandende solo uitvoert. Vervolgens geeft zangeres Carla Cook een indrukwekkende vocale weergave van Foster's vlaggenschip "Simone". Keith Loftis ontsteekt de muziektent met zijn geïnspireerde solo over de veranderingen van Foster

Met de nadruk op het enorme bereik van het ensemble en de componist van het materiaal, stoomt de band door de Afro-Caribische ritmes van "Chiquito Loco", en door de Braziliaanse ritmes van "Cidade Alto". "Cidade Alto" biedt een adembenemende uitvoering van trombonist Vincent Gardner. Meestertrompettist Wynton Marsalis voegt zich bij het ensemble in het mid-tempo van het pleeggezelschap "Katherine de Grote", blaast gemakkelijk over de melodie en houdt zich aan de traditie van de muziek met zijn hoorn. Beasley eindigt de set met een meesterwerk van Foster's, waarvan Beasley merkt dat het de persoonlijke favoriet van de componist was, genaamd "Cecilia is Love". Dit meesterwerk, uitgevoerd door Foster's proteges Loftis en Beasley, is geschreven voor de vrouw en manager van de overleden saxofonist. De tedere overpeinzingen van de sopraansaxofoon van Loftis, de gebogen bas van Dezron Douglas en de zachte begeleiding van Anthony Wonsey transformeren in een heldere tempa bossa, waarmee de set en het album op een hoogtepunt eindigen.

tracks:

01 Hip Shakin'
02 Simone
03 Cidade Alta
04 House That Love Built
05 Chiquito Loco
06 Viva Terrassa
07 Skull Dougery
08 Grey Thursday
09 Katherina The Great
10 Nahattan Fever
11 Cecilia Is Love