© Rootsville.eu

Ketil Bjørnstad (Nor)
tiltle: Rainbow Sessions (New Edition)
music: jazz
release date: 2019
label: Grappa
info artist: Ketil Bjørnstad
promotion: Pias (Sjuul Kok)


© Rootsville 2018


Deze verzamelbox "Rainbow Sessions" werd uitgegeven ter gelegenheid van de 50ste verjaardag als muzikant van deze Noorse pianist en schrijver. Het betreft hier een "Luxe Edition" van vier album wa waarvan er eerder drie werden uitgegeven, met name: "The Long Farwell (Final Rainbow Sessions)", "The Rainbow (First New Rainbow Sessions)", "The Way Trough The Woods (The New Steinway Rainbow Sessions)" en het nieuwe album "The Third Instrument (The Last Sessions)".

Ketil Bjørnstad is van opleiding een klassiek geschoold pianist die naast Oslo ook studeerde in Londen en Parijs. Amper 14 jaar won hij al een concours in Olso en in 1969 debuteerde hij in het "Oslo Filharmoniske Orkester". Door toedoen van het beluisteren naar Miles Davis begon Ketil Bjørnstad interesse te tonen voor jazz en bracht zo met diverse Noorse Jazzmusici enkele albums uit. Internationaal werd hij bekend toen hij voor ECM Records een aantal opnamen uitgaf onder de titels "The Sea".

De uitgave kwam er na de vraag om deze albums te bundelen, albums die gelijkertijd een hommage brengen aan de "Steinway" piano's en aan de vermaande "Rainbow Studios". De eerste drie albums van dit quartet werden "live" opgenomen en het betreft hier een uitgave die dateert van 2004. De samenstelling van de stukken werd door Ketil Bjørnstad telkens op het allerlaatste moment vrijgegeven.

"The Third Instrument (The Last Sessions)" is een verzameling van nooit eerder uitgebrachte composities die werden gebracht in de periode van 2013 en 2017. De title is ook een verwijzing naar het gebruik van drie modellen van Steinway. Naast deze 4 albums bevat de box nog een uitgebreid infoboekje en bezorgt de luisteraar ervan ruim vijf uur muzikaal genot.

albums:

01 The Long Farewell
02 The Rainbow
03 The Way Trough The Woods
04 The Third Instrument